Jokainen on tervetullut

Ramppeja pyörätuoleille, induktiosilmukat kuulolaitteen käyttäjille, kerhoja erityisryhmille ja tekstitykset videoihin – muun muassa näillä seurakunnat huomioivat erityisryhmiä.

Teksti ja kuva Heidi Nevalainen

Ihmisiä pyörätuoleissa Kotkan kirkon käytävällä.

Aurinkokuoro ja Punatulkku-kerho ovat diakonissa Leila Vanhalan suosikkityötehtäviä. Molemmat ovat Kotka-Kymin seurakunnan järjestämää toimintaa kehitysvammaisille. Aurinkokuoro on täysi-ikäisten kehitysvammaisten oma kuoro, jossa lauletaan ja nautitaan musiikista ja sen rytmeistä. Punatulkku-kerho on puolestaan eläkkeellä oleville tarkoitettu, yhteinen kohtaamisen hetki.

– Niihin on aina kiva mennä! Oli koronaa tai ei, niin siellä tullaan halaamaan. Meille työntekijöille on tuotu kortteja, villasukkia ja kutsuja syntymäpäiville. Monen kanssa on myös ystävystytty, kertoo Vanhala.

Tärkeintä on kuitenkin se, mikä merkitys toiminnalla on kävijöille itselleen. Esimerkiksi Aurinkokuorossa kaikki eivät aina välttämättä pysty laulamaan, mutta musiikki tuo silti hymyn kasvoille.

– Meille on tullut kyselyä Kotkan ulkopuoleltakin, että voiko toimintaan tulla. Taitaapa joku vähän kauempaa meillä käydäkin. Kyllä se tuntuu olevan tärkeää toimintaa, kun he tulevat mukaan vuodesta toiseen. Jotkut aurinkokuorolaiset ovat olleet mukana yli 20 vuotta, Vanhala muistelee.

Kotkassa järjestetään myös kehitysvammaisten leirejä sekä rippikoulua.

Hyvää mieltä ja yhteydenpitoa

Yksi erityisryhmä, joka seurakunnissa halutaan huomioida, on mielenterveyskuntoutujat. Heille on omat kerhonsa sekä Pyhtään että Kotka-Kymin seurakunnissa. Pyhtäällä Hyvän mielen kerho kokoontuu kirkonkylän seurakuntatalolla. Tulevalla syyskaudella tapaamisia on yhteensä viisi. Kotkassa mielenterveyskuntoutujille on kerhon lisäksi tarjolla leirejä, joista seuraava järjestetään syyskuussa.

Kotka-Kymin seurakunnassa pidetään tiiviisti yhteyttä myös kuuroihin seurakuntalaisiin. Koronan vuoksi kerhot jäivät tauolle, mutta yhteyttä on silti pidetty. Silloin tällöin vietetään kuurojen kirkkopyhääkin. Toimintaa järjestetään usein yhteistyössä Kouvolan alueen seurakuntien kanssa.

Tilat kaikille käyttäjille

Seurakuntien tiloihin ja tilaisuuksiin ovat kaikki tervetulleita, joten tämä on pyritty huomioimaan myös tilojen suunnittelussa. Pyhtään seurakunnassa esimerkiksi Siltakylän seurakuntatalo on esteetön ja tiloissa on lisäksi inva-wc. Kirkkoonkin pääsee pyörätuolin kanssa. Myös Kotka-Kymin seurakunnassa esteettömyyttä pidetään tärkeänä, ja kirkkoihin ja saleihin on pääsy pyörätuoleilla.

– On leveämpiä oviaukkoja, luiskat pyörätuoleille ja invavessoja. Huonekalujen sijoittelullakin pystytään huomioimaan, että tiloissa on hyvä kulkea. Kyllähän se on nykypäivää, että tilat pitää olla kaikille käyttäjille toimivat, toteaa ylivahtimestari Tuija Laurila Kotka-Kymin seurakunnasta.

Lisäksi lähes kaikissa seurakunnan tiloissa, joissa toimituksia ja tilaisuuksia järjestetään, on induktiosilmukat. Ne auttavat kuulolaitteiden käyttäjiä lähettämällä ääntä suoraan laitteiseen, mikä vähentää taustamelua tai vaikkapa kirkon kaikuisuutta.

Laurila muistuttaa, että tarvittaessa seurakunnan tiloja voidaan myös muokata, jos tulossa on käyttäjiä, joilla on erityisiä tarpeita.

– Toivon, että otettaisiin yhteyttä, niin järjestetään asiat.

Viestintäkin saavutettavaksi

Erilaiset käyttäjät huomioidaan myös viestinnässä. Seurakuntien internetsivuilla ja some-kanavissa tulee noudattaa EU:n saavutettavuusdirektiivin vaatimuksia. Direktiivin tarkoituksena on varmistaa, että kaikilla on mahdollisuus käyttää julkisia palveluita.

– Kenellä tahansa meistä voi joskus olla rajoitteita tai haasteita, jotka haittaavat verkkopalveluiden käyttöä. Haaste voi olla esimerkiksi huono  näkö, murtunut käsi, jokin pysyvä aistivamma tai vaikkapa rikkoutunut hiiri tai kirkas auringonpaiste. Saavutettavuus takaa, että nämäkin henkilöt saavat sivuiltamme saman tiedon kuin ne, joilla näitä haasteita ei ole, kertoo hallinto- ja viestintäpäällikkö Emilia Pulkki Kotka-Kymin  seurakunnasta.

Saavutettavuusdirektiivi asettaa minimivaatimukset julkisen palvelun nettisivustoille. Ajatuksena on, että esimerkiksi seurakuntien nettisivuja pitäisi pystyä käyttämään niidenkin ihmisten, jotka eivät näe, kuule tai pysty käyttämään kahta kättä tai kymmentä sormea. Saavutettavuus tarkoittaa myös sitä, että palveluiden kieli on helposti ymmärrettävää.

Kotka-Kymin ja Pyhtään seurakuntien internetsivut on rakennettu kirkon yhteiselle Lukkari-pohjalle, jonka tekniikassa huomioidaan  saavutettavuusvaatimukset. Seurakunnat huolehtivat itse sivuston sisällöstä. Tekstien laadinnassa otetaan huomioon kielen selkeyden lisäksi  muun muassa se, että sisältö olisi helposti käytettävissä näkövammaisille tarkoitetuilla ruudunlukuohjelmilla.

Saavutettavuus koskee some-sisältöäkin, ja esimerkiksi kaikki Kotka-Kymin seurakunnan somekanavissa julkaistavat videot tekstitetään.  Ainoastaan livelähetyksenä tulevia jumalanpalveluksia ei toistaiseksi voida tekstittää.