Joulusiivous ekotuotteilla

Vilkaistaan keittiön kaappiin, ja sieltä löytyykin monia hyviä puhdistusaineita.

Teksti ja kuvat: Ulla-Maija Sievinen

 

Nainen joulukuusen vieressä tarjotin kädessä.
Joulusiivouksessakin kannattaa miettiä, tarvitseeko kaikkia kaupan puhdistusaineita vai pärjäisikö keittiön kaapeista löytyvillä tarvikkeilla, kuten etikalla, soodalla, suolalla ja sokerilla. Suvi Ojanen tietää siivouksen niksit.

 

Joulusiivous. Se tuo monille mieleen raikkaan, puhtaan kodin, kuusen ja glögin tuoksun ja sen hetken, kun saa istahtaa sohvalle ja ihailla töidensä tuloksia.

Joillekin se on sana täynnä kurkkua kuristavaa stressiä ja saa huokaisemaan syvästi.

– Joulu tulee ja menee. Se ei tule kaappeihin, eikä kaikkea välttämättä kannata jouluksi siivota. Siivoukseen on myös hyviä, luontoystävällisiä vinkkejä, kertoo Kymenlaakson Marttojen kotitalousasiantuntija Suvi Ojanen.

Soodaa, etikkaa, sitruunaa…

Joulusiivouksessa pääsee vähemmällä, kun hoitelee kodin siivouksia silloin, kun sotkua tulee. Sama se on tavaroidenkin kanssa, ne kannattaa heti käytön jälkeen laittaa paikoilleen.

Suvi Ojanen on käynyt kotkalaisissa kirjastoissa kertomassa isoäidin siivousvinkkejä. Nykyajan kymmeniä puhdistusaineita ei tarvitse käyttää, kun vilkaisee oman keittiönsä kaappeja. Niistä löytyy ruokasoodaa, tavallista etikkaa, sitruunaa ja sokeripaloja. Ei kun toimeen!

Hapan etikka tehoaa kalkkitahroihin ja emäksinen ruokasooda rasvaiseen likaan. Etikalla puhdistuu esimerkiksi kahvinkeitin. Yksi osa etikkaa ja yksi osa vettä laitetaan vesisäiliöön. Kun puolet on valunut suodattimen läpi, virta napsautetaan pois ja odotellaan hetken ajan. Sitten keitin taas laitetaan päälle, ja lopuksi keitetään useampi pannullinen vettä, jotta etikan tuoksu katoaa.

Näin saadaan keitettyä raikkaat joulukahvit.

Kylpyhuoneessa etikka puhdistaa metallisten osien, suihkun päiden ja hanan ympärysten kalkkisaostumat. Etikka sopii myös kristallikruunujen kiillottamiseen, veteen lisätään etikkaa ja kostealla liinalla pyyhitään sen osat.

Etikalla on kirkastava vaikutus, ja se kannattaa muistaa myös ikkunoiden ja peilien puhdistuksessa. Puoli ämpärillistä vettä, muutama tippa käsitiskiainetta ja 2 rkl etikkaa on mainio yhdistelmä.

Jutussa mainittuja siivoustarvikkeita punaisella taustalla.

Punaviiniä tai steariinia liinalle

Uuni puhdistuu veden ja soodan tahnalla. Hetken kuluttua uuni pyyhitään kostealla liinalla. Soodatahnalla voi myös puhdistaa palanutta kattilaa. Sooda toimii myös kahvi- tai teekuppien tummien jälkien poistajana, hienot kiteet hankaavat pinttymät pois naarmuttamatta kuppien pintaa.

Hopeiden kiillotus sujuu helposti, ilman vahvoja aineita:

– Vuoraa astia alumiinifoliolla tai käytä alumiinifoliovuokaa. Laita siihen vettä niin, että astiat peittyvät, ja vielä noin desilitran verran suolaa. Hopeaesineet puhdistuvat tässä liuoksessa.

Entä sitten, kun joulupöydässä liinalle kaatuu punaviiniä?

– Tahran päälle laitetaan äkkiä suolaa, joka imee viinin itseensä. Myös vichyvesi voi tehota tähän.

Ja se tyypillinen tapaus: steariinitahra liinalle.

– Poistetaan steariini kuivana, ja rasvatahran voi poistaa sitten soodatahnalla tai lämmittämällä tahrakohtaa silitysraudalla talouspaperin tai ohuen kankaan läpi.

Joulu on myös kukkien aikaa. Jos kapeaa maljakkoa on vaikea puhdistaa, siihen voi laittaa karkeaa suolaa tai riisiä ja täyttää sen vedellä. Sitten vaasi ravistellaan puhtaaksi.

Kukkien virkisteeksi sopii myös etikka-sokerivesi eli 3 rkl sokeria, 2 rkl etikkaa ja 1 l lämmintä vettä. Sokeri ravitsee ja etikka estää bakteerien kasvamista.

Puolikas sitruuna raikastaa jääkaapin

Voimakastuoksuisen sitruunan puolikkailla voi joulukalojen viipaloinnin jälkeen puhdistaa leikkuulaudat – ja myös omat kätensä – tuoksuttomiksi. Puolikas sitruuna myös raikastaa jääkaapin, ja sitruunanpuolikkaita kannattaa laittaa myös kissan hiekan lähelle.

Myös kuivaan astiaan laitettu ruokasooda imee huonoja hajuja. Mikro raikastuu, kun puolen desin kippoon laitetaan 1 ½ dl vettä ja pari ruokalusikallista soodaa, lämmitetään täydellä teholla pari minuuttia, kunnes vesi kiehuu mikrossa. Näin myös mikron roiskeet pehmenevät pyyhittäviksi.

Ja sitten ne sokerinpalat. Se sopii kostutettuna uunin lasin puhdistamiseen ja niillä voi hangata perinteisen lieden ja pellit puhtaaksi.

Hyvää tuoksua huoneilmaan saadaan imuroimalla:

– Imaise pölypussiin kaksi teelusikallista vaniljasokeria tai kardemummaa, Suvi Ojanen neuvoo.