Juttu luistaa liikkuessa

Yhdessä liikkuminen on hyvä tapa kokoontua yhteen. Syksyllä seurakunta muun muassa tanssittaa vauvoja ja vie aikuiset kävelylle.

Teksti ja kuva: Heidi Nevalainen

Anna Mykrä-Siljander nostaa kahvakuulaa ulkona.
Anna Mykrä-Siljander.

Liikkuessa on luontevaa jutella. Tämän on huomannut seurakuntapastori Anna Mykrä-Siljander, joka on yksi Kotka-Kymin seurakunnan Liitävät lenkkarit -lenkkiklubin vetäjistä. Lenkkiklubin ideana on kokoontua porukalla lenkille ja syödä lenkin jälkeen yhteinen iltapala.

– Kävellään yhdessä ja jutellaan. Voidaan olla hiljaakin. Jotkut menee liitävämmillä lenkkareilla ja toiset rauhallisemmin. Porukka vähän hajaantuu ja voi kahden keskenkin keskustella. Välillä kiritään kiinni ja tuleekin isompi porukka jutulle.

Liikkuessa tulee helposti juteltua kaikenlaista, välillä syvällisiäkin. Lenkkipoluilla on saatu vertaistukea muun muassa vanhemmuuteen ja puhuttu ihmisyydestä ylipäänsäkin.

– Liikkeessä on välillä ehkä helpompikin puhua kuin kasvokkain, pohtii Mykrä-Siljander.

– Ajattelen, että yhdessä liikkuminen on yksi mukava tapa kokoontua yhteen.

Sanojen rinnalle kehollisuutta

Anna Mykrä-Siljander on seurakunnan liikunta-agentti ja puhuu mielellään kehollisuudesta myös hengellisessä elämässä. Se helposti unohtuu. Meidän kirkkomme on perinteisesti ehkä ollut enemmän sanojen kirkko.

– En halua sitä aliarvioida. Mutta kehollisuuden kautta voi myös tutustua omaan sieluun, Luojaan ja Jumalaan. Saada aavistuksia pyhästä.

– Jokainen on Jumalan luoma, joten kehommekin on.

Mykrä-Siljander muistuttaa, että liikkuminen voi myös opettaa myötätuntoa ja armollisuutta omaa itseä kohtaan. Välillä voi olla hyvä rehkiä hiki pintaan, mutta kehoa hoitavakin liike on tärkeää.

– Se voi opettaa meille jotain itsestämme.

Lisää liikettä seurakuntiin

Anna Mykrä-Siljander on mukana käynnistämässä rovastikunnallista Liikkuva sydän -hanketta. Sen ideana on kokeilla erilaisia liikunnallisia toimintoja seurakunnissa.

– Hankkeessa keskeistä on kehollisuuden ja arjen hengellisyyden yhdistyminen.

Mykrä-Siljander vetää hanketta yhdessä Haminan seurakunnan seurakuntapastori Jaana Kivekkään kanssa. Tarkoituksena on etsiä uudenlaisia toimintamuotoja seurakuntiin.

– Meihin voi myös ottaa yhteyttä ja vinkata ideoita. Myös yhteistyökumppanit ovat tervetulleita.

Tanssi tutkitusti hellii aivoja kropan lisäksi.
- Leena Ronkainen

Liikuntaa myös lapsille

Liikunta kokoaa seurakuntalaisia yhteen monin eri tavoin tulevana syksynäkin, jos koronatilanne sen sallii. Tutut jumpat ja lentopallot jatkuvat, samoin jo kestosuosikiksi muodostunut Gospel-lattarit, kristillinen tanssijumppa.

Lattareita ohjaava Leena Ronkainen tanssittaa syksyllä myös lapsia. Vauvalattareissa aikuiset ja vauvat tanssahtelevat, rentoutuvat ja loruttelevat. Tanssii taaperon kanssa -ryhmä puolestaan kokoaa aikuiset ja n. 2–5-vuotiaat lapset tutustumaan tanssiin.

– Tanssi tutkitusti hellii aivoja kropan lisäksi. Ryhmistä saa toivottavasti iloisen mielen, läheistä yhdessäoloa, vauhtia ja myös rauhoittumista lähekkäin. Sylittelyä ei maailmassa koskaan voi olla liikaa, sanoo Leena Ronkainen.

Ronkaisen mukaan lapselle juuri se on tärkeää, että aikuinen näyttää esimerkkiä omalla liikkumisellaan.

– Lapsia on hyvä pienestä pitäen kannustaa nauttimaan ja olemaan onnellinen oman kehon liikkeestä ja hyvästä olosta, mikä siitä tulee. Aikuisen esimerkillä ja mukana olemisella on suuri merkitys lapselle.