Kaikki elämän sävyt

Ne ovat läsnä myös pääsiäismusiikissa, joka haastaa kuulijansa. Kanttori Liisa Väisänen kuuntelee pääsiäisenä mm. Bachin passioita.

Teksti ja kuva Hannele Niemi

Liisa Väisänen nojaa puuhun.
Katariinan Meripuistosta on tullut kanttori Liisa Väisäselle rakas rauhoittumispaikka. Pääsiäisessäkin häntä puhuttelee hiljainen lauantai ja sen rauha.

Pääsiäisen dramatiikka ja tunteiden ääripäät – murskaavasta surusta pakahduttavaan riemuun, pelosta vapautukseen – kuuluvat musiikissa.

– Pääsiäinen on syvästi inhimillinen juhla, jossa läsnä ovat lähes kaikki elämän ristiriidat ja sävyt. Myös pääsiäisen musiikki vaikeudessaan ja moninaisuudessaan haastaa kuulijaansa.

Kotka-Kymin seurakunnan kanttorille Liisa Väisäselle musiikki on paitsi työ, myös juhlaa. Pääsiäisaikaan hän kuuntelee hiljaisuuden ohella musiikkimaailman suuria teoksia; oratorioita, passioita ja sielunmessuja.

Yksi tunnetuimmista, Mozartin Requiem mielletään pääsiäismusiikiksi. Sielunmessua Mozart sävelsi kirjaimellisesti kuolinvuoteellaan vuonna 1791. Bachin Matteus-passio kuvaa pääsiäisen tapahtumia aina Jeesuksen Betania-ennustuksesta hautaan asti.

Pääsiäiseen kuuluvat konsertit, eivät yhteislaulut, kuten jouluna.

Väisänen on kuullut kollegan suunnittelevan synkkien laulujen ja virsien iltaa.

– Miksei. Myös Kauneimmat pääsiäislaulut voisi toimia.

Murehella haikialla

Synkkyyttä pääsiäiseen liittyy paljon, ja hiljentymistä, vetäytymistä, lepoa. Liisa Väisästä puhuttelee nyt hiljainen lauantai, sen rauha ja antautuminen.

– Joka pääsiäinen tuo uuden, omanlaisensa merkityksen elämään.

Väisäsen pääsiäinen menee osin töissä, mutta myös omien, vuosien mittaan rakkaiksi vakiintuneiden rituaalien parissa.

– Kuuntelen pääsiäisajan musiikkia, Bachin passioiden ohella ehkä Händelin Messias-oratoriota ja Buxtehuden kantaatteja.

Kuuntelulistalle saattaa päätyä myös katolinen hymni, Stabat Mater, johon musiikkia ovat säveltäneet muun muassa Haydn, Vivaldi ja Toivo Kuula. 1200-luvun latinankielistä tekstiä pidetään yhtenä keskiajan vaikuttavimmista runoista.

”Murehella haikialla, seisoi äiti ristin alla, johon Poika naulitaan. Sydän sykki surkiasti, kyyneleitä katkerasti silmä vuosi tulvanaan …”

Stabat Mater Dolorosa, Seisoo äiti tuskissaan kertoo Jeesuksen Maria-äidin kärsimyksistä.

Aurinko tanssii!

Samaa tuskanteemaa jatkaa pääsiäisen virsilista, Väisäsen esimerkkeinä 77 ja 78, Käy yrttitarhasta polku ja Vieraalla maalla kaukana.

Kiirastorstain messussa yleensä viimeisenä lauletaan virsi 77 ilman säestystä. Kun koko maailma suree, urutkin vaikenevat.

– Kun urut eivät tue haurasta ihmisääntä, eivätkä peitä rosoja ja virheitä, kaiken maallisen karuus ja yksinkertaisuus korostuu.

Kirkossa kynttilät sammuvat, alttari saa mustan peitteen.

Ehtoollisella muistamme Jeesuksen viimeistä ateriaa, jonka jälkeen ihmiset, yksi toisensa jälkeen, hylkäsivät Jumalan pojan.

Kanttori Väisänen muistuttaa myös pääsiäiseen kuuluvasta ylösnousemuksen riemusta, elämän voitosta ja kevään tulosta. Niitä ylistää virsikirjan lisävihon numero 942: ”Jeesus on noussut haudastansa, riemuitse taivas, riemuitse maa!”

Aurinko tanssii, halleluja! on täydellinen pääsiäisveisu, joka päätyi virsikirjaamme Tansaniasta. Sanoma toimii Suomessakin. Täällähän oli entisaikaan tapana nousta varhain pääsiäisaamuna katsomaan, kuinka kevätaurinko nousee. Ja tanssii!

Yhdessä ilolla laulaen

Tänä keväänä Liisa Väisänen aikoo nauttia yhdessä laulamisen ilosta, mistä niin pitkäksi aikaa jäätiin paitsi.

Kanttorin pääsiäiseen kuuluvat myös leikkokukat – mieluusti tulppaanit – ja itsetehty vegaaninen pasha. Juvalla asuessaan hän tapasi pääsiäisaikaan käydä Valamon luostarissa.

– Se on erityisen keväinen paikka. Kannattaa käydä kokeilemassa kuulu Valamolainen teepöytä.

Kotkaan Väisänen muutti toukokuussa 2021. Lappeenrannassa syntynyt muusikko on ehtinyt asua myös Kuopiossa, Helsingissä ja Espoossa.

– Kotkaan on ollut helppo kotiutua, kiitos upean luonnon ja mukavan työyhteisön, jossa saa toteuttaa omia ideoitaan.

Kotka-Kymin seurakunnassa on kuusi kanttoria. Liisa Väisänen täydentää hyvin porukkaa instrumenttivalikoimallaan: piano, urut, laulu.

– Ukulelensoittoakin olen opetellut, hän paljastaa.