Kauneutta seurakunnalle

Uudet taideteokset ja kirkkotekstiilit tuovat juhlavuutta ja ajattelemisen aihetta.

Teksti ja kuvat: Ulla-Maija Sievinen

Riikka Kronström-Johansson taideteoksensa takana.
Riikka Kronström-Johansson

Eheytyminen. Siitä kertoo kotkalaisen kuvataiteilija Riikka Kronström-Johanssonin teos, jonka voi nähdä Karhulan seurakuntakeskuksessa.

Teoksessa on kuusi osaa, kaikki erilaisia. Niistä jokainen näyttää kiinnostavalta: paljon erilaisia yksityiskohtia, värejä, muotoja, solmittuja naruja, nappeja, vetoketjujakin.

Teoksen kuvaama eheytymisen prosessi alkaa rikkinäisyydestä, kahdesta suuresta maljasta, ja se jatkuu kohti pieneneviä, pallomaisia osia, joissa kaikissa on vetoketju. Jokainen osa kuvastaa tarinan yhtä osaa, ja viimeisissä osissa se, mikä ihmiselle oli suuri kriisi, on muuttunut muistoiksi.

Materiaaleina työssä on pääasiassa osin lasitettua keramiikkaa, mustaa ja punaista savea.

– Maamateriaaleja, joista ihminen on tullut ja joksi hän on tuleva, taiteilija sanoo.

Askel askeleelta kohti eheytymistä

– Harva ihminen selviää elämästään ilman kriisejä, suuriakin. Eheytymisprosessissa on aina tietyt vaiheensa, jotka on tässä teoksessa avattu. Teos antaa toivoa: vaikeatkin asiat ovat joskus muistoja, Riikka Kronström-Johansson miettii.

Omasta kokemuksestaan taiteilija tietää, että kriisin jälkeiset vaiheet on käytävä läpi ja kohdattava. On mentävä vaiheittain, askel askeleelta kohti eheytymistä.

Hänen mukaansa taide voi yleensäkin toimia peilauspintana katsojan omille ajatuksille ja antaa oivalluksia, tietoa, ymmärtämistä ja toivoa.

– Abstraktista taiteesta löytää enemmän merkityksiä kuin naturalistisesta. Taide avautuu eri ihmisille eri tavoin.

Kronström-Johanssonin taide tunnetaan kekseliäästi yhdistetyistä materiaaleista ja siitä, että katsoja jää usein tutkimaan teoksia pitkäksikin aikaa: kuuntelemaan niiden tarinoita, ihmisten tarinoita.

Teosten materiaalit ovat aina kierrätettyjä.

– Kierrätysmateriaalien käyttö on aina ollut minulle luontevaa, hän sanoo ja naurahtaa:

– Teen jääräpäisesti näitä omia juttujani, joissa on tärkeää, että ajatukset ja sormeni tekevä työtä yhdessä.

Helena Paakkinen pitää käsissään messukasukkaa Langinkosken kirkolla.
Helena Paakkinen

Pyhyyttä ja juhlavuutta kirkkotekstiileissä

Kunnioitus, juhlavuus, minimalismi. Nämä adjektiivit tulevat mieleen kuvataiteilija Helena Paakkisen Langinkosken kirkkoon suunnittelemista kirkkotekstiileistä. Hänen suunnitelmiensa mukaan ovat valmistuneet kaikki uudet kirkkotekstiilit. Ne otetaan käyttöön syksyllä.

– En ole halunnut lähteä muodistamaan Langinkosken kirkkoa, Paakkinen sanoo.

Uusia ovat mm. pappien käyttämät messukasukat. Messukasukka on asu, jota liturgina toimiva pappi käyttää ehtoollisjumalanpalveluksessa.

– Messukasukka korostaa messun juhlavuutta ja pyhyyttä. Sitä olen halunnut korostaa.

Usko, toivo, rakkaus ja Pyhä Henki

Kasukoihin kuuluvat hopeiset korut, jotka ovat saaneet aiheensa perinteisestä merimiesten kuvastosta. Nehän sopivat juuri merikaupungin seurakunnalle.

Hopeiset korut ovat jalometallisepän valmistamia, nekin kauniin yksinkertaisia. Ankkurikoru edustaa toivoa, usko kuvataan ristillä, sydän merkitsee rakkautta ja siipensä levittänyt kyyhky Pyhää Henkeä. Nämä niin sanotut votiivikorut kiinnitetään kasukan keskikaitaleeseen.

– Näistä tehtiin myös pienempi korusarja, joka jää seurakunnalle. Niitäkin voi pitää kasukan edessä tai laittaa stolaan niskan keskelle.

Työtä taidekäsityöläisille

Uudet stolat ovat myös Paakkisen suunnittelemia. Stola on noin kymmenen senttimetrin levyinen ja noin kahden ja puolen metrin pituinen nauha. Se kulkee niskan takaa ja laskeutuu papilla ja piispalla edestä alas vapaasti ja suoraan.

Uusia ovat myös alttarin etuosaa peittävät kirkkotekstiilit eli antependiumit. Niissä noudatetaan kirkkovuoden värejä, ja niissä on usein kristillisiä vertauskuvia.

– Tämä työni alkoi syksyllä 2018, ja korona aiheutti paljon hankaluuksia. Mutta toisaalta työssä on ollut mukana seitsemän eri tekijää, joita olen voinut työllistää aikana, jolloin moni taidekäsityöläinen on menettänyt muut ansionsa.