Kukkia haudoille

Kesäbegoniat, verenpisarat ja pelargoniat ilahduttavat Kotkan hautausmailla. Kesäksi seurakunta on tilannut n. 22 000 kukkaa.

Teksti: Ulla-Maija Sievinen

Pelargonioita.
Kotka-Kymin seurakunnan hoidossa oleville haudoille istutetaan tänä kesänä pelargonioita, begonioita ja verenpisaroita.

Kesäbegoniat eli pikkubegoniat, verenpisarat ja pelargoniat kukkivat tänä kesänä kotkalaisilla hautausmailla. Ne istutetaan paikoilleen kesäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana.

– Meille tulee noin 22 000 kukkaa, kertoo Kotka-Kymin seurakunnassa hautausmaista ja kesätyöntekijöistä vastaava työnjohtaja Niina Rahola.

Hautakukkien tulee Raholan mukaan olla sellaisia, jotka eivät vaadi kasvinsuojeluaineiden käyttöä ja jotka selviytyvät niin kuumina kuin sateisinakin kesinä.

– Samettikukkaa on käytetty, mutta kuin huomasimme, että peltoetanat rakastavat niitä, luovuimme niistä. Tämän kesän kukat ovat perinteisiä, terveitä kasveja, joita ötökät eivät syö.

Kukkakuorma saapuu Kustaan päivänä

Kaikki kukat saapuvat kerralla kesäkuun kuudentena päivänä, suoraan eri hautausmaille, joita Kotkassa on kaksitoista. Sitten alkaa kova suhina, kun kukkia viedään ja istutetaan haudoille.

Tätä ennen hautausmaat on siivottu ja haravoitu, ja kausityöntekijöille on tulostettu listat hoidettavista haudoista.

Jos ilma on tässä vaiheessa kovin kylmää, taimet voidaan aluksi siirtää sisätiloihin. Jos halla yllättää, kun kasvit ovat jo paikoillaan, asiaa autetaan yösadetuksella.

– Viime kesänä helle tuli juuri tuohon istutusten aikaan, ja se on kasveille yhtä pahaa kuin halla. Toivomme siis 18 lämpöastetta ja puolipilvistä säätä, Niina Rahola kertoo hymyillen.

Juhannukseen mennessä kaikki kukat on sitten istutettu ja tarkastettu.

Kynttilälyhdyt pois kesäksi

Seurakunnan hoidossa on noin 4 000 hautaa. Suureen osaan niistä seurakunnan työntekijät istuttavat kukat.

Joillekin haudoille seurakunta on omaisten toiveesta istuttanut perennoja eli monivuotisia kasveja, esimerkiksi kuunliljoja, kurjenpolvia ja uutena tulokkaana täpläimikkää. Perennahoidot ovat lisääntymään päin.

Osalle haudoista omaiset itse tuovat kesäkukat. Seurakunta vastaa siitä, että nämä kaikki haudat kastellaan, lannoitetaan ja nurmikot hoidetaan.

Millaisia näiden itse tuotavien kesäkukkien sitten tulisi olla?

– Mahdollisimman terveitä kasveja. Taimistolla tai kukkakaupassa kannattaa keskustella asiantuntijan kanssa. Kukkien viihtymiseen vaikuttaa myös se, onko lähellä suuria puita ja miten aurinkoinen paikka on.

Niina Rahola sanoo, että maata myöten rönsyilevät ja puuvartiset kasvit eivät hautausmaalle sovi.

Haudoille laitetaan usein myös kynttilälyhtyjä, joskus enkeleitäkin.

– Toivomme, että nämä viedään seurakunnan hoitohaudoilta kesän ajaksi pois, koska ne työllistävät meitä varsin paljon, Niina Rahola kehottaa.

Ympäristödiplomiin sisältyvä kartoitus hautausmailla on parhaillaan käynnissä. Tähän liittyvät kasvinsuojeluaineiden käyttämättömyys, perennahoitojen suosiminen ja yksi kynttilä haudalle -periaate. Jätettä pyritään vähentämään ja lajittelemaan.

Begonian taimia.
Koivulan puutarhassa kesäbegoniat olivat hyvässä kasvussa toukokuun lopulla.

Taimet kasvoivat Elimäellä

Haudoille tuotavat kukat kasvoivat Elimäellä Tapio Koivulan puutarhassa. Kukkia kotkalaisille hautausmaille on tuotu sieltä jo noin 15 vuoden ajan.

Pistokkaat saapuivat Elimäelle Euroopasta ja Luumäeltä. Tullessaan ne olivat 1-5 sentin mittaisia, pieniä ja tomeria, ja ne istutettiin kasvihuoneeseen huhtikuun alkupuolella. Sen jälkeen niitä on kasteltu, ravittu ja harvennettu, ja verenpisarat on latvottu.

– Tämän kesän pikkubegoniat ovat punakukkaisia, verenpisarat valkopalloisia punaisin terälehdin ja pelargoniat roosan värisiä, tummasilmäisiä. Ne kukkivat läpi kesän, ja se on yksi syy niiden valintaan, kertoo yrittäjä Tapio Koivula.

Tänä keväänä kasvihuoneissa on kasvanut kaikkiaan 300 000-400 000 tainta.

Koivulan puutarha on vuonna 1951 aloittanut perheyritys, Tapion isän Riku Koivulan perustama. Nykyisin työssä on mukana poika Niklas Koivula, joka vastaa esimerkiksi kuljetuksista – ja tuo kukat myös Kotkaan.

– Meidän pääsuuntamme on sopimusviljely ja lisäksi on vähän tukku- ja vähittäiskauppaa. Pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita, kaupunkeja ja seurakuntia meillä on noin kymmenen, Tapio Koivula sanoo.

Kotka-Kymin seurakunnan haudoista vastaaville ihmisille Tapio Koivula antaa täyden tunnustuksen:

– Siellä ovat todelliset ammattilaiset asialla.