Lakimiehen pitkä pesti

Yli kolme vuosikymmentä kirkkovaltuutettuna toiminut Jukka Lemmetyinen on pahoillaan yhteiskuntamme maallistumisesta.

Teksti ja kuva: Ville Vanhala

Mies istuu pöydän takana.

Jukka Lemmetyinen on eläkkeelläkin töissä. Parikymmentä vuotta omaa lakitoimistoaan Kotkan Karhulassa pitänyt 68-vuotias varatuomari ei malta vielä levätä laakereillaan.

– Pidän työstäni, koska olen yrittäjänä saanut hyvin pitkälti määrätä, mitä teen. Mielenkiintoiset tehtävät vetävät yhä puoleensa, Lemmetyinen kertoo.

Hänellä on takanaan noin 35 vuoden rupeama kirkkovaltuutettuna, ensin Kymin ja seurakuntien yhdistyttyä vuonna 2017 Kotka-Kymin seurakunnassa.

Lemmetyinen pitää seurakuntien yhdistymistä väistämättömänä, mutta myönteisenä uudistuksena. Yhdistyminen oli Lemmetyisen mukaan välttämätöntä, koska väki seurakunnissa vähenee sekä eroamisten että luonnollisten poistumien kautta ja sitä myöten seurakuntien tulot vähenevät.

– Yhdistymällä yhdeksi seurakunnaksi Kotkassa saatiin kevennettyä hallintoa ja kyettiin suuntaamaan resursseja seurakunnan päivittäiseen toimintaan.

Toimivaa ekumeniaa

Jukka Lemmetyinen on hieman pahoillaan seurannut yhteiskuntamme maallistumista, mistä seurakuntien jäsenmäärän vähentyminen on yksi näkyvimmistä seurauksista.

Lemmetyisen mukaan on valitettavaa, että yhteiskunta irrottautuu periaatteistaan ja arvoistaan.

– En ymmärrä sitä, miksi pitää tehdä pesäeroa kirkkoon, seurakuntaan ja uskontoon. Tieto uskonnosta ja hengellisistä asioista on vähentynyt, vaikka Raamatun opetukset olisivat yhteiskunnalle hyväksi.

Toisaalta Lemmetyinen on tyytyväinen siitä, että Kotkassa eri seurakuntien välillä vallitsee hyvä ja toimiva ekumeenisuus.

– Eri seurakuntiin kuuluminen ei saisi olla erottava tekijä, vaikka seurakuntien opit poikkeaisivatkin toisistaan.

Antaumuksella ja sydämellä

Jukka Lemmetyinen sanoo päätyneensä kirkkovaltuustoon kodin perintönä. Hänen isänsä Toivo Lemmetyinen toimi pitkään Langinkosken seurakunnan kirkkoherrana. Lemmetyinen myöntää, että hänen isänsä toivoi hiljaa mielessään myös pojastaan pappia.

– Pappeus ei puhutellut minua. Sen sijaan sisareni on teologi ja tyttäreni Mariia Lemmetyinen toimii diakonina Kotka-Kymin seurakunnassa, Lemmetyinen kertoo.

– Kyllä seurakunnassa pitää aina yksi Lemmetyinen olla.

Lemmetyinen katsoo, että hän on pitkän kirkkovaltuutetun uransa aikana päässyt vaikuttamaan omalla panoksellaan seurakuntansa asioihin.

– Suuri osa päätöksistä syntyi yksimielisesti. Erimielisyyksien kohdalla esitettiin toisistaan poikkeavat kannat ja päätökset tehtiin demokraattisesti.

Lemmetyinen ei ole kovin mielissään siitä, että politiikkaa on yhdistetty seurakunnan päätöksentekoon, mutta hänellä on valtaosin hyviä muistoja valtuustotyöskentelystä.

– Arvostan ennen kaikkea seurakunnan työntekijöitä, jotka tekevät työtään antaumuksella ja suurella sydämellä.

Vapaaehtoistyö jatkuu

Vaikka Jukka Lemmetyinen vetäytyykin vuoden vaihteessa kirkkovaltuustosta, hän jatkaa vapaaehtoistyötään Kristinuskon perusteita opettavan Alfa-kurssin ryhmänvetäjänä ja Rukousklinikka Healing Roomin yhteiskristillisenä rukouspalvelijana.

– Alfa-kurssilla olen toiminut liki parikymmentä vuotta ja Healing Roomissakin jo yli vuosikymmenen.

Lemmetyinen kertoo tarinan, minkä hän on kuullut Etiopiassa vierailleelta ystävältään.

– Sikäläinen pastori kehotti, että älkää piilottako Jeesusta. Se meidänkin pitäisi muistaa, sillä Jeesus on Kristinuskon ydin.