Laulu tuo joulun

”Kun esittämäni laulu koskettaa itseäni, niin tunne välittyy myös kuulijoille”,
sanoo pyhtääläinen laulaja Emilia Vesalainen-Pellas.

Teksti ja kuva: Ville Vanhala

Nainen sytyttää kynttilää kirkossa.
Emilia Vesalainen-Pellakselle hänen kotiseurakuntansa Pyhtään Pyhän Henrikin kivikirkko on tullut läheiseksi sekä kotikirkkona että esiintymispaikkana.

Myös laulajalle koittaa joulukiireiden jälkeen joulurauha.

Kiireisen joulunalusajan jälkeen pyhtääläinen laulaja Emilia Vesalainen-Pellas toivoo ehtivänsä joulupäivän aamuna hiljentymään oman seurakuntansa Pyhtään Pyhän Henrikin kivikirkkoon.

– Tosin se edellyttää myös sitä, että aamu-unisena saan itseni ajoissa ylös sängystä, hän naurahtaa.

Vesalainen-Pellas sanoo olevansa tyytyväinen siitä, että hänelle on takavuosina riittänyt esiintymisiä myös muissa lähialueen seurakunnissa.

– Nyt onneksi päästään, viime vuoden koronapandemian varjostaman joulun jälkeen, taas pitämään joulukonsertteja.

Vaikka laulaminen on Vesalainen-Pellakselle työtä, niin juuri joululaulujen kautta hän myös virittäytyy joulun tunnelmaan.

– Kun esittämäni laulu koskettaa itseäni, niin tunne välittyy myös kuulijoille.

Heristävä sormi

Emilia Vesalainen-Pellas kertoo suhtautuneensa koronapandemian aiheuttamaan töidensä loppumiseen aluksi rauhallisesti. Mitä pitempään pandemia on kestänyt, sitä enemmän se on alkanut turhauttaa häntä.

Vesalainen-Pellakselle on ollut suuri pettymys etenkin se, miten kulttuuri- ja tapahtuma-alaa on pandemian aikana kaikkine rajoituksineen kohdeltu.

– En pidä itseäni negatiivisena ihmisenä, mutta nyt olen jopa heristänyt sormeani syyttävästi!

Vesalainen-Pellaksen mielestä valtiovallan pandemian aikana tekemät toimenpiteet osoittavat, että kulttuuri- ja tapahtuma-alaa ei arvosteta, vaikka alalla tehdään hänen mukaansa töitä tinkimättömästi ja sydämellä.

– Sen sijaan yleisöpalautteen perusteella meitä tarvitaan ja meitä on kaivattu.

Kummituksen kaveri

Freelancerina työskentelevä Emilia Vesalainen-Pellas esiintyy tällä hetkellä Suomen Kansallisoopperan ohjelmistoon kolmatta kertaa otetussa, Andrew Lloyd Webberin säveltämässä menestysmusikaalissa Oopperan kummitus.

Lokakuussa käynnistynyt näytäntökausi jatkuu vuodenvaihteeseen saakka.

Vesalainen-Pellas nähdään musikaalissa baletin johtajatar Madame Giryn roolissa.

– Se ei kuulu päärooleihin, mutta Madame Giry on merkittävä hahmo. Hän on ainoa, joka pitää kummituksen puolia.

Madame Giry on Vesalainen-Pellakselle hieman erilainen rooli, mitä hän on aiemmin opereteissa tehnyt. Hän kuvailee esittämäänsä hahmoa voimakastahtoiseksi naiseksi, mutta sanoo olevansa myös itse siviilielämässään varsin voimakastahtoinen.

– En tosin ole aivan yhtä tuima kuin Madame Giry.

Toteutunut haave

Oopperan kummituksen harjoituksiin päästyään Emilia Vesalainen-Pellas vasta toden teolla huomasi, miten paljon hän oli koronasulkujen aikana kaivannut omaa työtään ja kollegoitaan.

Vesalainen-Pellas kertoo jo noin parinkymmenen vuoden ikäisenä kirjoittaneensa päiväkirjaansa, että ”haaveilee työskentelevänsä freelancerina Suomessa ja silloin tällöin ulkomailla ja opettavansa laulua sopivasti.”

Hänen haaveestaan on tullut totta.

Oopperan kummituksen tiiviin esitysjakson aikana hänellä on sooloesityksiä ja hän opettaa laulua Pyhtään Kulttuuritalon lisäksi Inkeroisissa sijaitsevassa Laulustudio Bravossa ja Pohjois-Kymen musiikkiopistossa Kouvolassa.

Vesalainen-Pellas myöntää, että freelance-laulajan ammatissa ei pysty välttämään paineita ja stressiä.

– Omaa oloaan täytyy kuunnella ja pitää itsensä fyysisesti ja psyykkisesti kunnossa.

Vesalainen-Pellaksesta hänen työhönsä liittyvä matkustaminen ja alituinen liikkeellä olo on tuntunut joskus raskaalta.

– Koronarajoitusten jälkeen taas tuntuu siltä, että elämä on alkanut uudestaan. Nyt ei rasita. Nyt moottoritie on kuuma.

Melankolinen sielunmaisema

Emilia Vesalainen-Pellaksen joulutunnelma syntyy musiikin lisäksi kaikesta jouluun liittyvästä estetiikasta. Hänelle on tärkeää myös joulun alkuperäinen merkitys.

– Joulurauha on minulle joulussa se isoin juttu, hän toteaa.

Joulukonserteissaan Vesalainen-Pellas haluaa tuoda esille myös uudempia, esimerkiksi kotkalaisen muusikon Esa Ylösen säveltämiä joululauluja, mutta miltei joka konsertissa kuullaan myös Sylvian joululaulu, Varpunen jouluaamuna ja muita perinteikkäitä joululauluja ja myös -virsiä.

– Melankolia sävyttää suomalaista sielunmaisemaa. Vanhat tutut joululaulut ilmentävät syvällisesti meidän jouluamme.