Pehmeitä paketteja merenkulkijoille

Syyskuussa HaminaKotkan Merimieskirkon satamakuraattorina aloittanut Tiina Tasa on merimiesten kuuntelija ja tarvittaessa myös sovittelija.

Teksti ja kuva: Ville Vanhala

Nainen joulupaketteja sylissään.
HaminaKotkan Merimieskirkon satamakuraattori Tiina Tasa valmistautuu jo jakamaan joulunalusaikana lahjoja satamaan saapuville merimiehille.

Haminan Merimieskirkossa on lahjat jo pakattu. Paketit ovat valtaosaltaan pehmeitä. HaminaKotkan Merimieskirkon satamakuraattori Tiina Tasa sanoo, että villasukat lämmittävät joulun aikana merimiesten jalkojen lisäksi myös heidän mieliään.

HaminaKotkan Merimieskirkon tänä vuonna lahjoina jakamat villasukat ovat Martta-yhdistysten kutomia. Lisäksi sukkia ovat merimiehille aiemmin kutoneet myös merimieskirkkopiirien jäsenet ja vapaaehtoiset.

Sukkien joukossa saattaa kuitenkin olla myös jokunen kovempi, suklaata sisältävä paketti.

– Se ei ole tärkeää, mitä lahjaa sisältää. Tärkeää on se, että tuntee tulleensa jouluna muistetuksi, Tasa sanoo.

Näkyväksi tekemistä

50-vuotias Tiina Tasa aloitti työnsä HaminaKotkan Merimieskirkon satamakuraattorina vasta syyskuun lopulla. Sitä ennen AMK sosionomiksi opiskellut Tasa työskenteli Kohti Työtä ry:n työllistymistä edistävänä ammatillisena kuntouttajana.

Satamakuraattorina Tasa päivystää Haminan Merimieskirkolla ja tekee laivakäyntejä Haminan ja Kotkan satamissa.

HaminaKotkan satamakuraattorin pestin oltua vuodenajan täyttämättä Tasan on täyttynyt tehdä itseään ja työtään merenkulkijoiden keskuudessa näkyväksi. Laivakäyntien lisäksi hän toimii aktiivisesti sosiaalisessa mediassa.

– Merimieskirkko ei ole tarkoitettu pelkästään merenkulkijoille, vaan kaikki ovat ammattiin ja uskontoon katsomatta tervetulleita merimieskirkkoon.

Taakan keventämistä

Kun ulkomaalainen merimies, joka Tasan mukaan voi olla myös nainen, on yhtä mittaa merellä jopa yli puolen vuoden ajan, koti-ikävä iskee väistämättä ja varsinkin perheelliset merimiehet ikävöivät läheisiään.

– Merimiesten ollessa laivalla, heidän perheissään voidaan kuolla ja syntyä ja kaikkea siltä väliltä, Tasa sanoo.

Satamakurattorina hän katsoo tehtäväkseen kuunnella merimiesten huolia ja ajatuksia ja keskustella heidän kanssaan.

– Kun ikävän ja huolet saa puhuttua ulos, niitä ei tarvitse kantaa niin raskaana taakkana mukanaan.

Tänä päivänä laivojen miehistöissä saattaa olla eri kansalaisuuksien ja uskontokuntien edustajia, joten Merimieskirkon satamakuraattori saattaa toisinaan joutua myös selvittelemään laivan miehistön kesken syntyneitä erimielisyyksiä.

– Pitkä yhteinen aika laivalla voi kärjistää tilanteita, jolloin on hyväksi, että ulkopuolinen otetaan mukaan hakemaan erimielisyyksiin ratkaisua.

Kiikkerät laakongit

Tiina Tasan mukaan Merimieskirkon satamakuraattori otetaan laivoissa tervetulleena vastaan.

– Hankalinta laivoihin nousemissa on toisinaan kovin kiikkeriltä tuntuvat laakongit, Tasa sanoo.

Virolahdella asuva Tasa myöntää, että hän ei itse pystyisi olemaan neljän tyttärensä, miehensä, kahden aasin ja yhden kissan perheestään erossa yli puolen vuoden ajan.

Merimiesten kokeman ikävän ja turhautumisen määrää on Tasan mukaan mahdotonta edes kuvitella.

– Merimiehiltä vaaditaan erilaista arjen tylsyyden sietokykyä kuin meiltä maissa eläviltä. Päivittäisten ja säännöllisten rutiinien merkitys varmasti korostuu laivan päällä.

Rallienglantia rannassa

Kaikilla Kotkan ja Haminan satamiin saapuvilla laivoilla ei vielä tänä päivänäkään ole internet-yhteyttä.

Haminan Merimieskirkosta on saatavilla prepaid-liittymiä ja latausseteleitä, joilla kaukana kotoaan olevat merimiehet saavat yhteyden läheisiinsä.

Merimieskirkossa on myös kanttiini, biljardi- ja televisiohuone ja toimistohuoneen nurkassa pääsee halutessaan hiljentymään alttarin äärelle.

Tiina Tasan mukaan satamakuraattorin työn keskiössä on ihmisten kohtaaminen, mutta hän on mieltynyt myös työnsä liikkuvuuteen ja monipuolisuuteen.

– Merimiehillä on pääsääntöisesti ainakin alusta englannin kielen taito, joten satamakuraattorina pärjää suomalaisella ”rallienglannilla” riittävän hyvin.