Pyhiinvaellus on ruumiin rukousta

Pyhiinvaellus on matka pyhänä pidettyyn paikkaan. Se voi olla uskon ilmaisemista tai itsensä haastamista. Helatorstaina pyhiinvaellukselle pääsee Etelä-Kymenlaaksossakin.

Teksti: Heidi Nevalainen, Kuva: Roine Piirainen

Metsäpolulla käveleviä ihmisiä.

Pyhiinvaellus on yksinkertaistettuna matka johonkin paikkaan, jota pidetään pyhänä. Vuosittain miljoonat ihmiset matkustavat pyhiinvaelluskohteille. Pelkästään muslimien pyhiinvaelluksille Mekkaan osallistuu 2,5 miljoonaa ihmistä joka vuosi – tosin koronan vuoksi määrää on viime vuosina rajoitettu.

Eri uskonnoissa ja kulttuureissa on useita keskeisiä pyhiinvaelluskohteita, kuten pyhiä kaupunkeja ja paikkoja. Kristinuskossa tärkeitä kohteita ovat esimerkiksi Rooma, Jerusalem ja Santiago de Compostela.

Luterilaiselle vaeltajalle pyhiinvaellus on ruumiin rukousta, hengellisen elämän hoitamista ja hengittämistä Jumalan tahdissa. Se voi olla oman uskon ilmaisemista, mutta aina pyhiinvaellusta ei tehdä suoraan uskonnollisista syistä. Motiivina voi olla myös irtioton kaipuu, itsensä haastaminen ja omien rajojen kokeileminen tai vain kiinnostus luonnossa vaeltamiseen ja kulttuurihistoriallisiin kohteisiin.

Lyhytkin matka riittää

Tavallisella vaelluksella ja pyhiinvaelluksella on kuitenkin yksi ero: pyhiinvaellukseen liittyy aina henkinen tai hengellinen ulottuvuus, jonka vaeltaja itse määrittelee. Pyhiinvaellukseen sisältyy merkityksen etsintää, ihmettelyä ja pyhyyden äärelle asettumista. Voi olla, että hengellinen ja henkinen ulottuvuus aukeaa vasta matkan jälkeenkin. Kokemuksena pyhiinvaellus on kokonaisvaltainen: se on paitsi fyysistä etenemistä myös syvyyssuunnassa tehty matka.

Usein ajatellaan, että pyhiinvaellusmatkan tulee olla kymmenien ellei satojen kilometrien mittainen ja kestää useita päiviä. Matkan pituus ei kuitenkaan ole tärkeintä. Vaellusta voi tehdä vaikkapa labyrinttia kulkien, ikonin tai muun taideteoksen äärellä tai sitten kulkemalla vain muutaman tunnin matkan.

Helatorstaina vaelletaan Etelä-Kymenlaaksossa

Etelä-Kymenlaaksossa lähdetään pyhiinvaellukselle helatorstaina. Pienet pyhiinvaellukset järjestetään samaan aikaan Pyhtään, Kotka-Kymin ja Haminan seurakuntien alueella. Kaikki vaellukset starttaavat klo 12 ja osallistuminen on maksutonta.

Pyhtäällä liikkeelle lähdetään kirkolta ja päädytään Strömforsin Ruukille. Pituutta reitille tulee reilut 10 kilometriä. Vaelluksen päätteeksi kirkossa vietetään viikkomessu. Pyhtään seurakunta järjestää paluukuljetuksen takaisin Pyhtään kirkolle.

Kotkassa kierretään n. 20 kilometrin rengasreitti, joka lähtee Kymin kirkolta ja palaa samaan paikkaan. Maastossa pidetään ehtoollishetki.

Haminan seurakunnan pyhiinvaellus lähtee Virolahden kirkolta ja päättyy Miehikkälän kirkkoon. Matkan pituus on noin 24 kilometriä, mutta mukaan voi liittyä myös matkan varrelta. Miehikkälän kirkossa pidetään Hiljaisen illan ehtoollishetki vaelluksen päätteeksi. Tarvittaessa seurakunta järjestää paluukyydin Virolahden kirkolle.

Helatorstain pienet pyhiinvaellukset

• to 26.5. klo 12 alkaen. Ilmoittautumiset 22.5. mennessä.
  • Kotkassa lähtö Kymin kirkolta, n. 20 km rengasreitti, paluu Kymin kirkkoon. Ilmoittautumiset: www.kotka-kyminseurakunta.fi/pyhiinvaellus
  • Pyhtäällä lähtö kirkolta, päättyy Strömforsin Ruukille, n. 10 km. Paluukuljetus Pyhtään kirkolle. Ilmoittautumiset sähköp. marjo.kujala@evl.fi
  • Kaakonkulmalla lähtö Virolahden kirkolta, päättyy Miehikkälän kirkkoon, n. 24 km. Mukaan pääsee myös matkan varrelta. Paluukyyti Virolahden kirkolle. Ilmoittautumiset www.haminanseurakunta.fi/ilmoittautumiset

Muut pyhiinvaellukset

• Hiljaisen viikon pieni pyhiinvaellus ma 11.4. klo 17.30. Lähtö Metsäkulman kappelilta, kuljetaan Höyteriin ja takaisin, n. 6 km.
  • Koko perheen pieni pääsiäisvaellus ma 11.4. klo 17 Kymin kirkon pihalla. Kuljetaan yhdessä pääsiäisen tapahtumien äärelle. Sopii kaikenikäisille!