Rukous on piispan tärkeä tehtävä

Piispa Seppo Häkkinen on hengellinen johtaja ja 12 lapsenlapsen pappa.
Tammikuussa hän tulee toimittamaan piispantarkastuksen Kotka-Kymin seurakuntaan.

Teksti: Heidi Nevalainen

Piispa istuu kirjoituspöydän takana.
Piispa Seppo Häkkisen tehtävään kuuluu seurakuntien kaitseminen. Se on paitsi tukemista ja valvomista myös rukousta seurakuntien puolesta.

Tammikuussa Kotka-Kymin seurakunnassa toimitetaan piispantarkastus. Aiemmin piispantarkastus tarkoitti nimenomaan sitä, että piispa tarkasti muun muassa seurakunnan hallintoa, taloutta, kiinteistöjä, hautausmaita ja toimintaa. Nykyisin tarkastuksen osuus on pienentynyt.

– Sen sijaan entistä tärkeämpää ovat yhteiset neuvottelut ja keskustelut, joiden pyrkimyksenä on auttaa ja tukea seurakuntaa hoitamaan tehtävää entistä paremmin, kertoo Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen.

Piispantarkastusten ohjelma räätälöidään aina kutakin seurakuntaa varten. Kotka-Kymin seurakunnassa seurakuntalaiset pääsevät osallistumaan ainakin piispan juhlamessuun Kymin kirkossa, sunnuntaina 16.1. klo 10.

Usko rohkeasti esillä

Piispa Häkkinen seuraa hiippakuntansa seurakuntien toimintaa muutenkin kuin tarkastusten muodossa.

– Olemme tuomiokapitulissa varsin hyvin perillä seurakuntien arjesta, sillä piispa ei toimi yksin, vaan apunani on tuomiokapitulin koko henkilöstö, 14 työtoveriani sekä lääninrovastit ja tuomiokapitulin istunnon jäsenet.

Häkkinen kiittelee, että seurakuntien elämä on monin paikoin vireää ja aktiivista.

– Koko ajan on kuitenkin varottava, ettei laskeva jäsenmäärä ja kiristyvä talous sumenna tulevaisuutta ja siihen sisältyviä mahdollisuuksia.

Mitä piispa sitten toivoisi seurakunnilta tulevaisuudessa? Häkkinen voisi vastata pidemminkin, mutta hän tiivistää vastauksensa pähkinänkuoreen:

– Tulevaisuuden kirkko on identiteetiltään vahva, elää ihmisten keskellä ja rinnalla ja ottaa todesta luomakunnan tulevaisuuden. Se on osa maailmanlaajaa Kristuksen kirkkoa, pitää rohkeasti esillä uskoa ja siitä nousevia arvoja. On ihmisiä Jumalan yhteyteen kutsuva osallisuuden yhteisö.

Korona oli hengellinenkin kriisi

Seurakunnissa on takana pitkä ja haastavakin korona-aika, mutta piispa Seppo Häkkisen mielestä siitä selvittiin hyvin.

– Tosin emme ole vielä siirtyneet takaisin normaaliin aikaan, ja tuskin entiseen onkaan paluuta.

Häkkinen muistuttaa, ettei mikään aikakausi ole kirkolle sen parempi tai huonompi kuin toinen. Muutokset avaavat uusia mahdollisuuksia, ja ne pitäisi tässäkin ajassa havaita ja hyödyntää.

– Tärkeää on huomata, että elämänkatsomukselliset pohdinnat ovat lisääntyneet. Kyseessä on henkinen ja hengellinen kriisi. Millaisia vastauksia kirkolla on tarjota ihmisten henkisiin ja hengellisiin tarpeisiin? Millainen kirkon viesti voisi sulkea ihmiset syliinsä, luoda turvaa ja kokemuksen huolenpidosta? Miten osaisimme puhua rohkeasti Jumalasta?

Jos koronatilanne jouluksi hellittää, toivoo piispa, että seurakuntalaiset löytäisivät jälleen tiensä kirkkoihin ja joulunajan tilaisuuksiin.

– Samalla toivon, että osaisimme hyödyntää niitä hyviä kokemuksia ja käytäntöjä, joita olemme poikkeusoloissa oppineet.

Johdatus piispaksi hämmästyttää

Seppo Häkkinen on ollut Mikkelin hiippakunnan piispa 12 vuoden ajan. Hän sanoo sisäistäneensä ajatuksen, että kirkon virassa sitoutuu menemään sinne, minne kutsutaan.

– Olen pohjimmiltani seurakuntapappi ja siksi välillä hämmästelen, miten minua on johdatettu piispan virkaan.

Nykyisten piispojen joukossa hän sanoo edustavansa pitkää kokemusta ja kirkon perinteistä uskon tulkintaa.

Piispan tehtävänkuva on laaja. Siihen kuuluu muun muassa jumalanpalvelusten ja saarnojen pitämistä, pappien ja diakonian viranhaltijoiden vihkimistä sekä hiippakuntansa työntekijöiden tukemista.

– Rukous on piispan tärkeä tehtävä.

Piispa hoitaa myös ekumeenisia yhteyksiä. Seppo Häkkisen vastuulla ovat erityisesti yhteydet Inkerin kirkkoon ja Venäjän ortodoksiseen kirkkoon.

– Matkapäiviä kertyy paljon.

Mutta mitä piispa sitten tekee vapaa-aikanaan?

– Mitä on vapaa-aika, tekee mieleni kysyä. Piispalla ei ole työaikaa ja välillä on hankalaa erottaa työtä ja vapaata.

– Pyrin liikkumaan, olemaan luonnossa sekä luen mielelläni. Olen myös pappa 12 lapsenlapselle, joille toivoisin pystyväni antamaan enemmän aikaa kuin nyt tapahtuu.