Viljelijänä ja varjelijana

Kotka-Kymin ja Pyhtään seurakunnat valmistelevat molemmat ympäristödiplomin hakemista. Seurakunnissa halutaan kannustaa kaikkia kunnioittamaan Jumalan luomaa maailmaa.

Teksti: Heidi Nevalainen, kuvat: Kirkon kuvapankki ja Pixabay

Kuvituskuvien kokoelma.

Pyhtään ja Kotka-Kymin seurakunnat hakevat molemmat lähiaikoina ympäristödiplomia. Kirkon ympäristödiplomi on järjestelmä, jonka avulla seurakunnat voivat kantaa vastuutaan ympäristöstä.

Kotkassa ympäristödiplomi haettiin aikoinaan Kotka-Kymin seurakuntayhtymälle, mutta kun yhtymä lakkasi olemasta seurakuntien yhdistyessä, ei diplomikaan enää ollut voimassa. Niinpä ympäristödiplomia tulee nyt hakea uudelleen.

Kotka-Kymin seurakunnassa tavoitteena on saada ympäristödiplomi vuoden 2023 loppuun mennessä. Pyhtäällä on tarkoitus saada diplomi jo tämän vuoden, 2022, aikana.

Kaikki mukaan varjelemaan

Pyhtään seurakunnan kirkkoherra Marjo Kujala kertoo, että seurakunta lähti hakemaan ympäristödiplomia, koska seurakunnassa on aitoa kiinnostusta kehittää toimintaa ympäristöystävällisempään suuntaan.

– Tarjoiluissa on siirrytty käyttämään luomutuotteita aina, kun se vain on mahdollista. Lisäksi kehitämme esimerkiksi maatuvan jätteen uudelleen käyttöä hautausmailla.

Seurakuntalaisilta toivotaan muun muassa tarkkuutta jätteiden lajittelussa hautausmailla. Lajittelun ohella olisi hyvä myös vähentää syntyvän jätteen määrää.

– Kannustamme kaikkia suojelemaan ja varjelemaan tätä ainutkertaista Jumalan luomaa maailmaa, sanoo Kujala.

Kirkkokahvit Reilua kauppaa

Käytännössä ympäristödiplomi on pitkä luettelo erilaisia toimenpiteitä, joita seurakunnat voivat tehdä ympäristön hyväksi. Lista on monipuolinen: siellä puhutaan niin kiinteistöjen lämmityksestä kuin lasten ympäristökasvatuksestakin. Diplomissa huomioidaan muun muassa myös lajittelu, liikenne, ympäristöystävällinen ruoka ja metsänhoito.

Alkuvaiheessa seurakunnat tekevät niin sanotun ympäristökatselmuksen eli käyvät läpi diplomissa mainittuja asioita ja sitä, mikä niiden tilanne seurakunnassa tällä hetkellä on. Katselmuksen perusteella seurakunnat laativat ohjelman eli suunnitelman siitä, mitä diplomissa mainituille asioille jatkossa tehdään. Jos esimerkiksi Reilun kaupan kahvia ei vielä ole tarjolla, tehdään suunnitelma siitä, missä ja milloin sen käyttö alkaa. Kotka-Kymin seurakunnassa Reilun kaupan kahvit ja teet tulevat tarjolle kirkkokahveille ensi syksystä alkaen.

Taustalla luomistyön kunnioitus

Suomen evankelisluterilainen kirkko suosittaa, että kaikilla seurakunnilla olisi ympäristödiplomi viimeistään vuoteen 2025 mennessä. Seurakuntien ympäristötyö on osa kirkon ilmasto-ohjelmaa. Siihen sisältyy myös tavoite olla hiilineutraali vuonna 2030.

Kirkon ilmasto-ohjelman lähtökohtia ovat kiitollisuus, kunnioitus ja kohtuu. Sen mukaan kristinusko on vastavoima kulutuskulttuurille, ja kirkon tulee arvioida oman toimintansa ilmastovaikutuksia. Kirkko on Suomessa merkittävä ilmastovaikuttaja.

– Kristillisen uskon näkökulmasta kysymys on siitä, ymmärtääkö ihminen saaneensa Jumalalta tehtävän toimia paitsi viljelijänä myös varjelijana, toteaa arkkipiispa Tapio Luoma kirkon ympäristökäsikirjassa.

– Kaiken taustalla on kunnioitus Jumalaa ja hänen luomistyötään kohtaan.