Kotkan urkuviikon tapahtumailme. Purppuranpunaisella taustalla teksti Kotkan urkuviikko.

Kotkan urkuviikko

Kotkan Urkuviikkoa vietetään jälleen marraskuussa 2019. Ohjelmassa on viisi eri konserttia, joista neljä järjestetään Kotkan kirkossa ja yksi Kymin kirkossa. Urkuviikko ulottuu nyt ensimmäistä kertaa myös Kymin kirkkoon.

– Kun saimme Esa Pietilän ja Pétur Sakarin esiintyjiksi, ajattelimme että Kymin kirkko voisi sopia heille paremmin. Kymin kirkossa on myös hyvät urut ja mietimme, että
niitäkin voisi Urkuviikolla hyödyntää, kertoo kanttori Irina Lampén Kotka-Kymin seurakunnasta.

Saksofonitaiteilija Pietilä ja urkutaiteilija Sakari esittävät Kymin kirkossa improvisaatioita ja klassikoiden helmiä. Duo esittää tunnettuja teoksia eri aikakausilta versioiden niitä yllätyksellisesti ja improvisoiden. Pietilä on yksi Suomen merkittävimmistä saksofonisteista. Sakari tekee kansainvälistä uraa urkutaiteilijana ja on saanut useita palkintoja levytyksistään.

Urkuviikko käynnistyy Kotkan kirkossa sunnuntaina 24.11. kotkalaisten urkureiden yhteiskonsertilla, jossa on ohjelmassa mm. nelikätistä urkumusiikkia, jazzia ja tangoa.

Tiistaina nautimme Urkuviikon päävierailijan, puolalaisen huippu-urkuri Krzysztof Urbaniakin esityksestä. Hän on menestynyt useissa urkukilpailuissa ja toimii nykyään kilpailujen tuomaristossa. Hän myös opettaa urkujen soittoa Krakovassa.

Urkuviikon aikana Sibelius-Akatemia järjestää Kotkan kirkossa urkukurssin, johon osallistuu pääsääntöisesti Sibelius-Akatemian urkujensoiton opiskelijoita. Joka vuosi kurssille on osallistunut lisäksi muutama opiskelija Pietarin konservatoriosta. Urkuviikon päävieras, urkuri Krzysztof Urbaniak on myös lupautunut opettamaan kurssilla.

Urkukurssin päätöskonsertti päättää Urkuviikon ohjelman torstaina. Päätöskonserttiin on vapaa pääsy.

Kotkan Urkuviikko on jokavuotinen urkufestivaali, jota on järjestetty jo vuodesta 1998 alkaen. Urkuviikon järjestäjiä ovat Kotka-Kymin seurakunta, Taideyliopisto Sibelius-Akatemia ja Kotkan kaupunki.

Kotkan Urkuviikko 24.–28.11.2019

• su 24.11. klo 16 Kotkan kirkko: Organ Gala – Kotkalaisten urkureiden yhteiskonsertti
Mukana Mikko Hauhia, Matti Vaakanainen, urkuduo Jaana Jokimies ja Irina Lampén, Jarmo Kaijansinkko.

Vapaa pääsy, ohjelma10 €.

• ma 25.11. klo 19 Kotkan kirkko: Barokin aarteita

Anna Kalinkina (Pietari), urut.

• ti 26.11. klo 19 Kotkan kirkko: Urkuvieras Puolasta

Krzysztof Urbaniak (Puola), urut