Juhlavuoden kotimainen kattaus

20. kertaa järjestettävä Kolahtaako-elokuvaviikko on kymmenkertaistanut katsojamääränsä.

Teksti ja kuva Ville Vanhala

Tero ja Matti elokuvateatterissa.
Tero Lindqvist (vasemmalla) ja Matti Jylhä-Vuorio odottavat, että Kotkan Kinopalatsin sali täyttyy taas Kolahtaako-elokuvaviikon esityksissä.

 

Kun Kolahtaako-elokuvaviikkoa käynnistettiin kaksi vuosikymmentä sitten, viikon aikana esitetyissä elokuvissa kävi noin kahdesta kolmeensataan katsojaa.

Viime vuonna Kotkan Kinopalatsin kävijämäärä oli elokuvaviikon aikana Kotkan Leffat Oy:n yrittäjä Tero Lindqvistin mukaan jo noin 2500.

Tänä vuonna Kolahtaako-elokuvaviikkoa vietetään 6.-11. päivä marraskuuta.

– Katsojamäärän kymmenkertaistuminen on selkeä signaali siitä, että Kolahtaako-elokuvaviikko on vakiinnuttanut paikkansa Kotkan kulttuuritapahtumien joukossa, Lindqvist sanoo.

20. vuottaan elokuvaviikko juhlistaa sillä, että viikon elokuvatarjonta painottuu kotimaisiin elokuviin.

– Suomalaisten elokuvien laatu on tätä nykyä verrattain korkea ja katsojamääristä voi päätellä, että kotimainen elokuva myös kiinnostaa yleisöä.

Kattava kirjo

Kolahtaako-elokuvan järjestelyistä vastaavat Kotka-Kymin seurakunta yhteistyössä Kotkan Leffat Oy:n kanssa. Myös Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalvelut ovat tukeneet jo perinteeksi muodostunutta elokuvatapahtumaa.

Vuodesta 2011 lähtien elokuvaviikon työryhmän puheenjohtajana toiminut Matti Jylhä-Vuorion mukaan seurakunta tulee elokuvatapahtuman järjestäjänä rohkeasti ja ennakkoluulottomasti lähelle kaupunkilaisia.   

– Suuri osa työryhmän jäsenistä on seurakunnan palkkalistoilla, Jylhä-Vuorio kertoo.

– Ryhmän kokoonpano vaihtelee vuosittain ja tällä kertaa meillä on ollut nuorekas tiimi valitsemassa esitettäviä elokuvia.

Kolahtaako-elokuvaviikon aloittaa Inari Niemen ohjaama draamaelokuva Valoa, valoa valoa.

Jylhä-Vuorio kuvailee ohjelmiston edustavat kotimaisen elokuvan useita genrejä.

– Kun toisessa päässä on maamme kansainvälisesti tunnetuimman ohjaajan Aki Kaurismäen uusin, jo useaan kertaan palkittu Kuolleet lehdet ja toisessa ohjaaja Jalmari Helanderin toimintaelokuva Sisu, niin siihen väliin sopii jo melkoinen kirjo elokuvia.

Katsoja voi tulla teatterista ulos silmät kosteina, hymyssä suin tai hämmästyksestä ymmällään, mutta joka tapauksessa elokuva on hänelle kolahtanut. - Tero Lindqvist

Laajennettu kokemus

Kaikkiaan viikon aikana esitetään 28 elokuvaa, joista 21 on kotimaista tuotantoa. Lapsille on tarjolla Arto Halosen ohjaama Antero Varovainen ja Onnen kivi, ja paikallista tuotantoa edustaa Juha Metson ohjaama ja Petri Pietiläisen käsikirjoittama Juha Vainiosta kertova Junnu Vainio - Sanoilla on hintansa -elokuva.

Kolahtaako-elokuvaviikkoon kuuluvat olennaisesti myös kommentaattorit, jotka ovat elokuvaohjaajia, näyttelijöitä ja muita elokuva-alan ammattilaisia ja harrastajia.

Lindqvist ja Jylhä-Vuorio sanovat, että kommentaattoreiden nimet julkaistaan myöhemmin, koska alan hektisyydestä johtuen muutaman, mahdollisen kommentaattorivieraan saapuminen Kotkaan vaatii vielä varmistuksen.

– Elokuvakokemus laajenee, kun nähdystä elokuvasta on kertomassa joku sitä tekemässä ollut tai elokuvaan oleellisesti liittyvä ammattilainen, Jylhä-Vuorio toteaa.

Kannanottoja ja hittejä

Jylhä-Vuorion mukaan Kolahtaako-elokuvaviikolle valitaan mahdollisuuksien mukaan jollain tavalla kantaa ottavia elokuvia, joilla on myös sanottavaa katsojilleen.

– Emme kuitenkaan edes pyri olemaan taide-elokuvafestivaali. Vakavampien elokuvien lisäksi esitetään myös rentoja elokuvia ja sekä kotimaisia että ulkomaalaisia hittejä.

Jylhä-Vuorion ja Lindqvistin mielestä elokuva on ajanut asiansa silloin, kun se on tehnyt katsojaansa vaikutuksen.

– Katsoja voi tulla teatterista ulos silmät kosteina, hymyssä suin tai hämmästyksestä ymmällään, mutta joka tapauksessa elokuva on hänelle kolahtanut, Lindqvist sanoo.

 

Fakta: Kolahtaako-elokuvaviikko

  • Ensimmäinen Kolahtaako-elokuvaviikko järjestettiin vuonna 2004.
  • Viikon järjestelyistä vastaa Kotka-Kymin seurakunta ja Kotkan Leffat Oy. Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalvelut tukevat tapahtumaa.
  • Elokuvaviikkoa valmistelevan työryhmän puheenjohtaja on Matti Jylhä-Vuorio.
  • Tänä vuonna elokuvaviikko järjestetään 20. kerran, 6.–11.11. Juhlavuonna elokuvissa korostuvat kotimaiset elokuvat.

Tutustu tästä viikon ohjelmistoon