Toiveilla täytetty aika

Kesään ladataan paljon odotuksia, mutta omaa lomaa ei kannata verrata muihin.
Parisuhteita koettelee enemmän paluu arkeen. Miten säilyttää loman hyvä?

Kuvituskuva.
 

Teksti Heidi Nevalainen, kuva Pexels

Muistatko vielä ne lapsuuden kesät? Aina paistoi aurinko ja koko kesä oli täynnä vapautta. Harvalla aikuisella kesä on enää samanlainen, mutta mielessämme ehkä pyörii vielä lapsuuden kesien illuusio, pohtii perheneuvoja Johanna Tanska Etelä-Kymenlaakson perheasiain neuvottelukeskuksesta.

– Kaiken kuorman vastapainona ajatus siitä, että meillä on loma, on kuin fantasia siitä, että voidaan kellua hyvässä olossa, virkistyä ja saada takaisin jotakin hyvää.

Sellaisen toivominen on oikeastaan hyvin inhimillistä ja ymmärrettävää, mutta se voi aiheuttaa painetta. On aika paljon toivottu, jos muutamassa viikossa pitäisi pystyä palautumaan kaikesta kuormituksesta.

– Syksyn, talven ja kevään ajalta monen elämä on kuormittunutta ja jokapäiväinen palautuminen on aika vähäistä. Viime aikoina on tullut paljon sellaista, mikä tuo epävarmuutta elämään, ja sellainen elämäntyyli väsyttää ja tuo kuormaa. Ne purkautuvat hitaasti ja ensimmäinen lomaviikko menee usein siinä, että yrittää vain toipua, toteaa Tanska.

Rohkeutta omaan kesään

Lomasta haaveilu voi tehdä hyvää, eikä siinäkään ole mitään vikaa, että lomaa kovasti odottaa. Etenkin, jos samalla tulee miettineeksi, mikä juuri minulle tekisi hyvää. Joskus vain voi käydä niin, että lomalle asetetaan liikaa odotuksia. Usein kyse on vertailusta muihin.

– Mitä pitäisi tehdä, mitä muut tekevät tai mitä kaikkea olisi, mitä voisi tehdä. Ja toisaalta on valtavasti tarjontaa. Me nähdään koko ajan somesta tai muualta, mitä kaikkea voisi olla, mitä kaikkea uutta on.

Osalla ihmisistä voi olla mahdollisuuksia toteuttaa toiveitaan, mutta ei läheskään kaikilla.

– Osalla on resursseja taloudellisesti tai on se suvun kesämökki, on kumppani, jonka kanssa kiertää festareilla, on ystäviä. Osalla niitä taas ei ole niin paljon, Tanska kuvailee.

– Tyytyminen siihen, mikä on minun elämässäni tällä hetkellä mahdollista, tai mistä ihan oikeasti voisi tulla minulle rentoutunut olo, se vaatii rohkeutta. Että pystyy irtautumaan ulkoapäin tulevista malleista.

Jos tunnistaa, että se mitä tarvitsen, on keveys, vapaus, ilo, sosiaalisuus tai luonnossa oleminen, niin niitä tarpeitahan voi tyydyttää myös arjessa tai talvella. On asioita, joista voi talvellakin saada keveyttä ja luontokokemuksia. - Johanna Tanska

Säästele syksyynkin

Lomassa ja kesässä on se erityisyys, että silloin moni sellainenkin asia on mahdollista, mitä talvella tai arjessa ei voi toteuttaa. Monia tapahtumia järjestetään vain kesäisin ja saattaa olla, että vaikkapa kauempana asuvilla sukulaisilla vierailu onnistuu vain, kun lomaa on useampi päivä.

– Meillä oli nytkin puoli vuotta lunta ja jo se rajaa paljon tekemistä pois. Ja kuinka monelle rentoutuminen on sitä, että on lämpimämpää, tai että luonto vihreää? Se on kuitenkin aika lyhyt aika, sanoo Tanska.

Kesään ladataan siis paljon. Silti saattaa olla, että moni lomalle suunniteltu asia olisi toteutettavissa muulloinkin. Johanna Tanska kehottaa miettimään omia tarpeita ja sitä, mikä lomassa on itselle tärkeintä.

– Jos tunnistaa, että se mitä tarvitsen, on keveys, vapaus, ilo, sosiaalisuus tai luonnossa oleminen, niin niitä tarpeitahan voi tyydyttää myös arjessa tai talvella. On asioita, joista voi talvellakin saada keveyttä ja luontokokemuksia.

Parisuhteen paluu arkeen

Miten loma sitten vaikuttaa parisuhteeseen? Joitakin se voi toki koetella, myöntää Johanna Tanska. Kun ollaan enemmän yhdessä, voidaan kohdata asioita, joita on talven mittaan paettu tai väistelty.

Toisaalta perheneuvojan työssä huomaa, että kesällä ihmiset voivat usein hyvin.

– Arjen rutiineista ja rooleista irtaantuminen tekee usein hyvää. Monet sanovat, että kyllä me pärjätään tämä kesä hyvin ilman terapiaa, kun on hyviä juttuja tulossa ja on aikaa olla kahdestaan.

Vaikeampaa aikaa on se, kun arki taas alkaa ja ehkä huomataan, että se loman hyvä ei kannakaan kovin pitkälle. Juuri, kun on taas löydetty toisemme, alkavat työt, harrastukset ja kiukuttelu, eikä toiselle tai itselle enää olekaan aikaa.

– Usein kysyn pareilta alkusyksystä, että mitä hyvää lomassa oli, mitä se teki suhteelle ja mitä siinä oli sellaista, minkä he toivoisivat jatkuvan syksyn aikana. Oliko se keveyden tunne tai että jutteli enemmän, seksiä oli enemmän, kotityöt jaettiin tasaisemmin tai muuta?

Sitten voikin miettiä, mitä näistä voisi tuoda myös arkeen – ainakin jollain tavalla.

– Jos se on vaikka sitä, että me naurettiin kesällä enemmän yhdessä, niin miten voitaisiin pitää huolta siitä, että huumoria on vielä syksyssäkin?

 

Perheneuvojan vinkit kesälomaan ja arkeen palaamiseen

  1. Tee kesän voimalista pienistä haaveista, kuten mansikoista ja herneistä. Asioista, joista saat hyvän mielen ilman, että ne ovat kalliita, isoja tai kaukana.
  2. Varaa kesälle riittävästi myös tyhjää aikaa, jolloin voit olla jouten.
  3. Puhukaa puolison ja perheen kanssa, millaisia odotuksia lomalle on ja mistä tulee kesän tuntu. Voi sopia, että jokainen esittää yhden toiveen, joka sitten toteutetaan.
  4. Voiko kesästä nauttia työaikanakin? Voisitko käydä puistossa ennen työpäivän alkua, syödä lounaan ulkona tai pysähtyä hetkeksi katsomaan ikkunasta ulos?
  5. Syksyn koittaessa voi miettiä, miten arjen järjestäisi kevyemmäksi. Mistä voisi luopua, mille voisi sanoa ei?
  6. Riko rutiineja. Lokakuussakin voi käydä rannalla, kävellä käsi kädessä, kahvitella naapurikaupungissa tai pitää treffi-illan kotona.