Sallikaa lasten tulla luokseni

Älä kadota koskaan itsestäsi sitä pientä lasta, joka kerran olit. Millainen lapsi Jeesus oli ja mitä Raamattu sanoo lapsista?

Teksti Ulla-Maija Sievinen

Haapasaaren kirkon alttari.

Haapasaaren kirkossa muutama vuosi sitten, kesäisessä jumalanpalveluksessa, viisivuotias poika kuunteli papin saarnaa. Pappi puhui Kristuksen valosta.

Kun saarna oli loppunut, poika nousi penkille ja sanoi kovalla, riemukkaalla äänellä: ”Minä olen valo!”

Lapset tuovat elämään iloa ja valoa, joskus myös huolta ja surua. Raamatussakin puhutaan lapsista. Kotka-Kymin seurakunnan pastori Hannu Kähärä miettii, että yksi keskeinen sanoma on se, että ihmisen tulisi aikuisenakin säilyttää sisällään oma lapsensa, se vilpitön lapsi, joka hän itse on aikanaan ollut.

Keskeinen lapsi Uudessa Testamentissa on tietysti Jeesus-lapsi. Hänen lapsuudestaan kerrotaan vain varsin vähän.

– Jeesus sai kotonaan hyvän kasvatuksen, ja hän kunnioitti isäänsä ja äitiään, Hannu Kähärä sanoo.

– Ja hän oli hyvin viisas lapsi.

Sallikaa lasten tulla luokseni

Totisesti: Ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, te ette pääse taivasten valtakuntaan.

Sallikaa lasten tulla minun luokseni.

Nämä lienevät tunnetuimmat lapsiin viittaavat lauseet Raamatussa.

Jeesuksen luokse tuotiin lapsia, ja opetuslapset moittivat tuojia. Sen huomatessaan Jeesus närkästyi ja sanoi opetuslapsille: ”Sallikaa lasten tulla minun luokseni, älkää estäkö heitä. Joka ei ota Jumalan valtakuntaa vastaa niin kuin lapsi, hän ei sinne pääse.”

Jeesus otti lapset syliinsä. pani kätensä heidän päälleen ja siunasi heitä.

– Olen miettinyt tätä Raamatun kohtaa paljon, Hannu Kähärä kertoo.

– Tuttu pappi sanoi minulle aikaa sitten näin: Älä kadota koskaan itsestäsi pientä Hannu-poikaa.

– Lapsi ihmisessä on se raapaisupinta, jota Jumala meissä koskettaa. Kirjailija Tommy Hellsten on käsitellyt näitä asioita muun muassa kirjassaan Virtahepo olohuoneessa.

Lapseen ihmisen sisimmässä liittyy myös lapsenusko.

– Mielestäni se on sitä parasta uskoa. Oma uskoni on edelleen juuri sitä, lapsenuskoa, ja iltarukouksenikin on yksinkertainen. Ne kyllä kantavat minua.

Iltarukouksella on suuri merkitys

– Lapsilla on isä taivaassa, myös aikuisina. Heidät otetaan kasteessa Jumalan lapsiksi. Kotona iltaisin luetulla iltarukouksella on suuri merkitys. Minulle iltarukouksen opettivat äitini ja erityisesti Hilma-mummo. Vanhemmat eivät olleet uskonnollisia, enkä koskaan rukoillut isäni kanssa, Hannu Kähärä muistelee.

Hänen lapsuutensa iltarukous oli tämä monille tuttu: Rakas Jeesus siunaa meitä, anna meille enkeleitä.  Siivillänsä meidät peitä, älä meitä koskaan heitä.

– Mielessäni ihmettelin tuota heittämistä, mitä se oikein tarkoitti. Mutta lapsuuden iltarukous saattaa opettaa ihmisen ennemmin tai myöhemmin juttelemaan Jumalan kanssa.

– Kun elämään tulee se tietty raapaisukohta, hän voi alkaa kysellä, mikä Jumala on. Niin minullekin kävi. Lapsena ja nuorena olin sopeutumaton tarkkislainen, mutta kun aikaa kului, suunta elämässä muuttui.

Hannu Kähärä pohtii, että hänelle tuli tuolloin vastaan etsikkoaika.

– Se on monelle tuntematon sana, mutta kun sen kohtaa, se on tärkeä vaihe elämässä.

Uskonnollinen pakottaminen on pahasta

Sana ’lapsi’ tulee Raamatussa esiin eri merkityksissä. Apostolien toinen nimitys on opetuslapsi. Lasten tavoin seurasivat Jeesusta ja kuulivat hänen opetustaan.

Matteus opastaa evankeliumissaan näin: Pidä aina mielessäsi nämä käskyt, jotka minä sinulle tänään annan. Teroita niitä alinomaa lastesi mieleen ja puhu niistä, olitpa kotona tai matkalla, makuulla tai jalkeilla.

Hannu Kähärä suhtautuu tähän neuvoon kyseenalaistaen.

– Kaikki uskonnollinen pakottaminen on mielestäni pahasta. Jos minut olisi pikkupoikana pakotettu kirkkoon, niin reaktioni olisi ollut show must go on… ei siitä olisi mitään hyvää seurannut.

– Kristillisen kasvatuksen täytyy tapahtua rakastavassa ilmapiirissä. Opillisuus ja sen korostaminen saa aikaiseksi kylmyyttä ja vihaa. 

Jotkut sanovat, että kaste on epäreilu toimenpide, koska pieni lapsi ei voi siihen itse vaikuttaa.

– Mielestäni on niin, että jos jotkut eivät halua kasteen armoa, niin sitten ei.

Sananlaskuissa neuvotaan näin: Ja te isät, älkää herättäkö lapsissanne vihaa, vaan kasvattakaa ja ojentakaa heitä Herran tahdon mukaan.

– Tämä on tärkeä opetus. Mielestäni uskonnollinen viha on kaikkein pahinta.

Rakastakaa, rukoilkaa, laittakaa rajoja

Mitä pastori Hannu Kähärä haluaa sanoa kastetilaisuudessa pienen lapsen vanhemmille?

– Ainoa ohjeeni on, että rakastakaa, rukoilkaa, laittakaa rajoja. Olen itse työskennellyt opettajana ja lastensuojelutyössä ja tiedän, miten tärkeitä oikeat rajat lapselle ovat. Se on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Sanon myös, että opettakaa vanhemmat lapselle iltarukous.