Saunassa raotetaan sanallisia arkkuja

Kotka-Kymin seurakunnan Höyterin saunassa vapaudutaan hetkeksi arkielämän kiireistä ja paineista ja jaetaan kokemuksia.

Hira Khadgi Höyterin laiturilla.
Miesten saunailtoja järjestävä Hira Khadgi kertoo, että se mitä Höyterin saunassa sanotaan, se myös jää saunaan.

 

Teksti: Ville Vanhala, Heidi Nevalainen, kuva: Heidi Nevalainen

 

Vanhan sanonnan mukaan saunassa puhdistuu ruumiin lisäksi myös sielu.

Kotka-Kymin seurakunnan miesten sauna- ja huili-iltoja Höyterin kurssikeskuksessa isännöivän lähetys- ja aikuistyönohjaajan Hira Khadgin mukaan saunassa ainakin pystytään rentoutumaan ja irrottautumaan hetkeksi hektisen arkielämän kiireistä ja paineista.

– Kun saunomisen jälkeen istutaan vilvoittelemaan ja syömään, niin ihmisten hymyileviltä kasvoilta näkee heidän vapautumisensa, Khadgi kertoo.

Hän korostaa, että toisinaan hieman varauksellisille miehille on tärkeää, kun asioista pystytään puhumaan luottamuksellisesti.

– Se mitä saunassa sanotaan, se myös jää saunaan.

Liian täysiä päiviä

Hira Khadgi on ollut järjestämässä saunailtoja vajaan kahden vuoden ajan. Sinä aikana saunailtoihin on saapunut enimmillään jopa 30 miestä. Ruuhkavuosiaan elävien, työikäisten miesten Huili-iltojen nimellä kulkeviin tapaamisiin on osallistunut vajaat kymmenkunta miestä.

Nepalissa syntynyt, 50-vuotias Hira Khadgi on pannut merkille, että Suomessa kiire ja jatkuva tekemisen ja suorittamisen tarve täyttävät yhä useamman miehen elämän.

– Kun vaativan työn lisäksi harrastukset, perhe-elämä ja lasten harrastukset vievät kaiken ajan, niin ihminen on vaarassa hukata itsensä arjen kaaokseen, Khadgi sanoo.

Hän kertoo tavanneensa Kotka-Kymin seurakunnan miesten saunailloissa 60-vuotiaita miehiä, jotka ovat jääneet ihmettelemään, mitä he oikein ovat elämällään tehneet. 

– Kun ihmiset sitten tutustuvat toisiinsa, he alkavat tai ainakin yrittävät puhua. Saunassa ja saunan jälkeen voidaan käydä hyvinkin syvällisiä keskusteluja elämisestä ja miehenä olemisesta.

Vertaistukea ja kaveruutta

Hira Khadgi otaksuu, että suomalaisten miesten vaikeudet osoittaa tunteitaan johtuu meidän kulttuuristamme, missä miehisyys miellettään pääsääntöisesti myös voimakkuudeksi.

– Itkevää miestä pidetään heikkona. Jos ei ole tarpeeksi rohkea tuntemaan ja tuomaan ilmi suruaan, niin suru jää painolastiksi ihmisen kannettavaksi.

Khadgin mukaan yhteisesti jaetut kokemukset esimerkiksi yksinäisyyttä ja masennusta käsiteltäessä ovat toimineet myös vertaistukena ja samalla Höyterin saunassa on syntynyt kaveri- ja ystävyyssuhteita.   

– Joukossa on myös niitä, jotka eivät välttämättä puhu asioistaan, mutta jo pelkkä kuunteleminen ja yhdessä oleminen voi olla jo hyvin terapeuttista.

Löylyttelyä Nepalissa

Kaksi vuotta sitten Suomeen tulleelle Hira Khadgille sauna ei ollut uusi kokemus, sillä hänellä oli Kodissaan Nepalin pääkaupungissa Katmandussa oma saunansa.

Khadgi kuvailee Nepalin saunaansa ”amerikkalaiseksi saunaksi”, missä lämpötila on jonkin alempi kuin suomalaisessa saunassa.

– Höyterissä kuitenkin riittää löylyä kaikille sauna- ja huili-iltoihin osallistujille.

Khadgi kannustaa miehiä tulemaan Höyteriin vapaasti ja jännittämättä.

– Jos yksin tuntuu hankalalta lähteä, niin aina voi ottaa kaverin mukaansa.

Naisia ennätysmäärä

Myös naiset kokoontuvat omiin saunailtoihinsa Höyteriin. Ohjelmassa on perinteisesti rentoa yhdessäoloa, pieni hartaus ja iltapalaa. Syyskauden ensimmäinen saunailta vietettiin jo elokuun loppupuolella, ja se keräsi ennätysmäärän osallistujia.

– Jopa 30! Osallistujamäärä on ollut kasvamaan päin ja olemme jo siirtyneet isompiin tiloihinkin, kiittelee saunailtoja järjestävä kappalainen Tuomi Larvi.

Larvikin tietää, että yhdessä saunominen innostaa jutustelemaan kaikenlaista.

– Kyllä sauna lämmittää myös kielenkantoja. On näillä yhteisöllinen merkitys, aika vahvakin sellainen.

Saunaillat Höyterissä

  • Miesten syyskauden saunaillat torstaisin 7.9., 5.10., 2.11. ja 7.12. Saunominen alkaa klo 16.30.
  • Ruuhkavuosia elävien työikäisten miesten huili-illat tiistaisin 12.9., 10.10., 7.11. ja 5.12. klo 17.30–21.00
  • Naisten syyskauden saunaillat torstaisin 21.9., 19.10. ja 30.11. Naisten saunailtaan on yhteiskuljetus, ja ennakkoilmoittautuminen.
  • Lisätiedot www.kotka-kyminseurakunta.fi/saunaillat