Tervetuloa yhteiseen pöytään!

Yhdessä syöminen parantaa hyvinvointia. Ruokakin maistuu seurassa paremmalta.

Nainen ja mies ojentavat lautasta.
– Makaronilaatikkoa ja lihapullia toivotaan usein, Suvi Kervinen ja Janne Marin kertovat. Meijän keittiössä on tarjolla myös vegaaniruokaa.

Teksti ja kuvat: Ulla-Maija Sievinen

 

Kotka-Kymin ja Pyhtään seurakunnat järjestävät kaikille avoimia ruokailutilaisuuksia. Kotkassa on mm. Meijän keittiö ja arkiruokailut, ja Pyhtäällä tarjoillaan Keskiviikon keitoksia.

Kun yksin syöminen tuntuu ikävältä, tai vaikkapa lapsiperhe haluaisi asettua valmiiseen pöytään syömään, kannattaa suunnata seurakuntien yhteisiin ruokapöytiin.

Ne ovat edullisia, ruoka on hyvää ja ennen kaikkea on mukavaa syödä yhdessä ja tutustua uusiin ihmisiin. Lämmin ruoka, salaatit, leivät, juomat ja jälkiruoka ovat tunnetusti maistuvia. Eikä kenenkään tarvitse tiskata.

Uusien tuttujen pöytä

Kyse on isoistakin asioista.

– Yhteisöllisyys, yhdessä olo ja yhdessä tekeminen, syöminenkin, vähentävät tutkitusti sydän- ja verisuonitauteja. Ihminen tulee silloin nähdyksi ja kuulluksi. Työssäni olen nähnyt, että ruokaillessa keskustelukin sujuu helpommin, kertoo Kotka-Kymin seurakunnan diakonian viranhaltija Suvi Kervinen.

Niinpä: vieraidenkin ihmisten kanssa on helppo saada jutunjuurta ruuasta. Vaikkapa lihapullista jokaisella on mielipiteensä ja monilla lapsuudenmuistonsa. Siitä on hyvä alkaa toiseen tutustuminen!

Meijän keittiön joillakin pöydillä on myös kutsuva kyltti: ”Uusien tuttujen pöytä. Kun istun tässä, niin viereeni saa mielellään tulla.” Tämä antaa mielenkiintoisen mahdollisuuden uusille kohtaamisille.

Meijän keittiössä käy yleensä 100-120 ruokailijaa.

Uusien tuttujen pöydän kyltti.

Kullanarvoiset vapaaehtoiset

– Ruokakin maistuu silloin paremmalta, kun syödään yhdessä, tiivistää Pyhtään seurakunnan diakoni Anne Koskinen.

Keskiviikon keitoksiin valmistetaan ateria noin 30 ruokailijalle. Tarjolla on lämmin ruoka lisukkeineen sekä jälkiruoka. Niistä on tullut ruokailijoilta paljon kehuja.

Kuten Kotkassakin, Pyhtäällä ruokailuissa on mukana seurakunnan viranhaltija.

– On ihanaa syödä yhdessä ja vaihtaa kuulumisia, se on aina lämminhenkinen hetki, Anne sanoo.

– Iloitsen ihmisten tapaamisista. Tämä on konkreettista työtä, joka on löytänyt paikkansa. Kun juttelen ihmisten kanssa, esiin tulee paljon asioita, jotka usein ovat erilaisia kuin vastaanotoillani, Suvi miettii.

Anne kertoo, että pöydissä on ollut puheena myös ihmisten yleinen huoli, ruoan hinnan nousu.

– On mietitty, miten pitkään hintojen kallistuminen jatkuu.

Mutta ne vapaaehtoiset! Niin Kotkassa kuin Pyhtäälläkään ilman vapaaehtoisia tekijöitä näitä ruokailuja ei pystyttäisi järjestämään. Ruoat tuodaan paikalle valmiina, mutta vapaaehtoiset valmistelevat ruokailut, ovat tarjoilemassa ja siivoavat paikat.

– Kiitos Taimi, Pirkko, Sirpa, Marita, Raija ja Pirjo, Anne kiittää.

Ja Suvi jatkaa: – Kiitos Janne, Eeva, Pirkko, Riitta ja Arja.

Kiitokset tulevat selvästi sydämestä.

– Näitä ruokailuja ei olisi ilman heitä. He antavat omaa vapaa-aikaansa pyyteettömästi. Sanat eivät riitä kertomaan, miten kiitollisia me olemme heille, Suvi huokaisee.

Anne kertoo, että häntä ilahduttaa sekin, että vapaaehtoisilla on selvästi hyvä yhteishenki ja tekeminen on heille mieluisaa.

– Kuulen, miten keittiöstä kuuluu rupattelua, naurua ja joskus lauluakin.

Lettuja hillolla ja kermavaahdolla.

Monille viikon kohokohta

Kotkalainen Janne Marin on Meijän keittiön vapaaehtoisena todellinen konkari. Hän on ollut mukana alusta saakka, vuodesta 2017 lähtien.

– Juttelen aina ihmisten kanssa, toivotan tervetulleeksi ja vaihdan muutamia sanoja yleensä kaikkien kanssa, Janne sanoo. Hänellä onkin ruokailuissa aina paljon tuttuja.

– Ja yhteistyö muiden vapaaehtoisten kanssa on kivaa.

– Monelle Meijän keittiö on viikon yksi kohokohta. Siellä on syntynyt pieniä yhteisöjä, jotka tykkäävät syödä yhdessä. Parasta mielestäni on kuulla sitä iloista puheensorinaa, joka kertoo, että ihmiset viihtyvät. Ja tämä iloinen tunnelma ei lopu ruokailun jälkeen, vaan jatkuu vielä, kun laitetaan ulkovaatteet päälle, Janne kertoo.

Seurakuntien yhteisölliset ruokailut

  • Meijän keittiö 6.9. alkaen keskiviikkoisin klo 17–18 Langinkosken kirkon Toivonsalissa. Hinta 5 euroa, alle 18-vuotiaat aikuisen seurassa ilmaiseksi.
  • Arkiruokailu Kotkan seurakuntakeskuksella 22.9. alkaen perjantaisin klo 12–13 ja Karhulan seurakuntakeskuksella 21.9. alkaen torstaisin klo 12–13. Arkiruokailujen hinnat vähävaraisille ja työttömille 1,50 euroa, muille 5 euroa.
  • Keskiviikon keitokset 6.9. alkaen joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona Siltakylän seurakuntatalolla klo 16–17. Hinta 5 euroa, alle 10-vuotiaat ilmaiseksi.