Uniikki projekti etenee

Kotkan kirkon remontissa tutkitaan tarkkaan värejä ja materiaaleja, jotta kunnioitetaan alkuperäisyyttä. Mutta miten saadaan korjattua vinossa oleva miekkaristi?

Liisa Sunila kävelee Kotkan kirkon käytävällä.
Kun kirkkoa korjataan, on huomioitava monta asiaa. Esimerkiksi Kotkan kirkon arvokkaat urut on suojattu huolella. Niiden takia myös lämpötilaa ja kosteutta mitataan jatkuvasti.

Teksti ja kuvat Heidi Nevalainen

Ulkona on paukkupakkaset ja mielessä käy, että villamyssy voi olla sisälläkin tarpeen. Olemme menossa kurkistamaan Kotkan kirkkoon, joka on remontin vuoksi ollut pois käytöstä jo yli vuoden ajan. Yllättäen sisällä kirkossa on kuitenkin mukava lämpötila ja pipon voi riisua.

– Eihän tätä voi kylmäksi päästää, täällä on arvokas alttaritaulu ja tietysti urut, joiden takia lämpötilaa ja kosteutta seurataan koko ajan, kertoo Liisa Sunila, Kotka-Kymin seurakunnan kiinteistöpäällikkö.

Niin, nyt ei olla remontoimassa mitä tahansa rakennusta, vaan yli satavuotiasta kirkkoa. Se asettaa urakkaan omat erityispiirteensä.

– Uniikki projekti, huikkaa ohi mennessään myös Granlund Oy:n Markku Kaarlela, hankkeen rakennuttajakonsultti. Hänellä on kokemusta kirkkojen korjaamisesta, mutta tässä laajuudessa Kotkan urakka on omaa luokkaansa.

Kotkan kirkko ulkoa
Julkisivuremontissa tornipäädyssä oli eniten korjattavaa. Myös tornin huipulla oleva risti on irrotettava ja kiinnitettävä uudelleen.

Korkea kellotorni kuntoon

Viimeisimmän remonttivuoden aikana kirkon sisätiloissa on mm. poistettu seinäpinnoilta maalit ja irtoavat rappaukset. Seinät olivat päässeet vuosien saatossa kostumaan, ja niiden pinta kupruili jo ennen remonttia.

– Seinien kosteus oli se tekijä, joka laukaisi koko remontin. Nyt, kun pinnat on poistettu, rakenteet pääsevät kuivumaan. Kun julkisivut korjataan siten, ettei vettä enää samalla tavalla pääse sisälle rakenteisiin, niin ne saadaan hyvään kuntoon, sanoo Liisa Sunila.

Myös julkisivuremontti on käynnissä, ja ensimmäisenä on keskitytty tornipäätyyn. Se oli huonokuntoisin ja siksi suuritöisin osa. Julkisivusta muun muassa vaihdetaan rikkinäisiä tiiliä, korjataan saumauksia, kattoa sekä vedenohjausjärjestelmää. Kun tornia päästiin tutkimaan, löytyi muutakin korjattavaa ja huomioitavaa.

– Kellotornin korkeat ritiläikkunat olivat niin huonossa kunnossa, että ne uusitaan. Myös kellotauluja korjataan parhaillaan, ja niiden ympärille tehdään uudet kuparipellitykset.

Yksi tornista paljastunut yllätys liittyy kirkon miekkaristiin – se nimittäin on vinossa ja heiluu. Risti ja sen kiinnitys täytyy tarkistaa ja korjata kestäväksi. Tämä ei ole ihan yksinkertainen homma, sillä tuo yli neljämetrinen risti on todennäköisesti hyvin painava. Kaiken lisäksi risti on 54-metrisen tornin kärjessä.

– Siinä tarvitaan kaksi nostinta, koska me ei edes tiedetä, paljonko risti painaa. Kahdella nostimella tasapainotetaan kuormaa. Tarvitaan myös paljon porukkaa tutkimaan ristin alustaa ja tekemään suunnitelma sen takaisin paikoilleen asentamisesta, kertoo Sunila.

Kiviseinässä numeroita.
Kostuneet seinät ovat saaneet kuivua, kun pinta on poistettu. Seinien kosteutta myös mitataan, mistä kertovat seinään tehdyt merkinnät.

Tarkkaan harkitut värivalinnat

Kun kirkkoa remontoidaan, on yksi tärkeä yhteistyökumppani Museovirasto. Virasto toimii asiantuntijaviranomaisena kirkollisten rakennusten korjausten ohjaamisesta, seuraa töitä tarkkaan ja on mukana esimerkiksi mallikatselmuksissa.

– Yhteistyö on ollut hyvää. Tärkeää on, että kunnioitetaan alkuperäisyysastetta, toteaa Sunila.

Kaikkea ei tietenkään voi tehdä samanlaiseksi kuin 1800-luvulla, mutta alkuperäisiä valintoja tulee kunnioittaa. Yksi tällainen yksityiskohta on julkisivun vihertävät kuparipellitykset.

– Ennen vanhaan kupari oli sellaista, että se muuttui hapettuessaan vihreäksi. Nykyiset kuparit vain tummuvat.

Myös sisällä on tehty värianalyyseja, jotta esimerkiksi seinäpintoihin löydetään oikeat värit. Kirkon isoista ikkunoista yhteen tehtiin ensin mallikorjaus, jonka avulla selvitettiin oikeat sävyt ja käytettävät tuotteet. Nyt loputkin vastaavat isot ikkunat kunnostetaan samalla tavalla.

Liisa Sunila ja kirkon ikkuna.
Kiinteistöpäällikkö Liisa Sunila on tyytyväinen ikkunaan, johon tehtiin mallikorjaus. Korjauksessa käytettävät sävyt ja tuotteet valittiin huolella, ja nyt samalla menetelmällä korjataan loputkin isot ikkunat.

Työt jatkuvat vuoteen 2026

Tänä vuonna julkisivuremontti vielä jatkuu. Kun tornipääty on saatu valmiiksi, siirtyvät rakennustelineet seuraaville sivuille. Julkisivuremontti etenee myötäpäivään kirkon ympäri, ja työtä tehdään sivu kerrallaan.

Sisätilojen korjaustöiden kilpailutus on ohjelmassa viimeistään syksyllä, ja töiden on tarkoitus alkaa vuoden 2025 alussa. Mahdolliset ulkotyöt on aikataulutettu vuodelle 2026.

Siitä, mitä kaikkea tehdään, päättävät lopulta seurakunnan luottamushenkilöt, kirkkovaltuutetut. Budjetti on paisunut, joten voi olla tarpeen miettiä, mitkä kaikki suunnitelmat tullaan toteuttamaan.

– Esimerkiksi nykyisen morsiuskammarin tilalle on suunniteltu inva-wc:tä ja uusi morsiuskammari tulisi eteisen toiselle puolelle. Ajatuksena oli myös, että kirkkosalista muutama takimmainen penkkirivi poistetaan ja siihen tulisi monikäyttöisempää tilaa, listaa Liisa Sunila.

Mutta toteutuvatko nämä, sitä ei vielä tiedetä. Toisaalta juuri esteettömyys ja monikäyttöisyys olivat niitä asioita, joita alun perin lähdettiin tavoittelemaan.

– Kirkkohallitus nimenomaan toivoo, että kirkkotiloja tehtäisiin monikäyttöisemmäksi, että niitä voisi käyttää muussakin kuin messukäytössä.