Uusi piispa toivoo aitoa dialogia

Mikkelin hiippakunnan uusi piispa Mari Parkkinen korostaa, että kirkon traditio on ja pysyy. Evankeliumia julistetaan edelleen.

Mari Parkkinen sytyttää kynttilää.
Piispa Mari Parkkinen toivoo, että hän ehtisi syksyllä tehdä seurakuntavierailuja eri puolille hiippakuntaa.

Teksti Heidi Kvist, kuva Kari Rossi

 

Kolme päivää sen jälkeen, kun Mari Parkkinen valittiin Mikkelin hiippakunnan piispaksi, hänen työpöydälleen Imatran seurakunnassa ilmestyi irtokarkkipussi. Yksi papeista oli ajatellut, että sokeri tulee nyt tarpeeseen. Ele kertoo paljon: Mari Parkkinen on ollut Imatralla ja Imatran seurakunnassa rakastettu ja arvostettu kirkkoherra, joka kohtaa ihmiset rinnalla kulkien. Parkkista uskalletaan lähestyä.

Piispalla on takanaan intensiiviset kaksi vuotta, joihin sisältyvät muun muassa työn aloitus kirkkoherrana, korona-aika, oma tohtorinväitöstilaisuus, puoli vuotta kestänyt piispanvaalikampanja, ja lopulta valinta Mikkelin hiippakunnan uudeksi piispaksi.

– Kirkkoherran työ on ollut todella antoisaa. Olen tykännyt siitä, että työtä on ollut paljon. Parin vuoden aikana työpöydällä on ollut paljon nopealla aikataululla sisäistettäviä asioita ja samalla katse on suuntautunut tulevaisuuteen seurakunnan ja työyhteisön lisäksi kokonaiskirkollisella tasolla.

Avioliittokysymys polttaa edelleen

Samaa sukupuolta olevien kirkollinen vihkiminen on kirkon sisällä mielipiteet kahtia jakava kysymys. Se oli myös piispanvaalissa yksi polttavimmista aiheista.

– Avioliittokysymyksen tulenarkuus oli selvää jo ennen piispanvaalia, mutta sen painoarvo koko kirkkoon liittyvässä keskustelussa oli itsellenikin yllätys. Tilanne on välillä niin kärjistynyt, että se lamaannuttaa kokonaiskuvan kirkosta. Sukupuoli- ja seksuaalisuuskysymykset ovat vahvoja, ne ovat ihmisen identiteetin ytimessä. Avioliittokysymys tuntuu kuitenkin olevan monille ainoa kirkkoon liittyvä kysymys ajassamme.

– Kirkkoon tullaan sielu edellä – ei sukupuoli tai seksuaalisuus edellä. Arvostan avioliittoa myös silloin, kun sen solmivat ihmiset, jotka ovat samaa sukupuolta. Tasa-arvoinen kohtelu ulottuu mielestäni tämänkin asian ytimeen. Yksittäinen piispa ei kuitenkaan ole asiaan liittyen ratkaisevassa roolissa, päätökset tekee kirkolliskokous.

Kirkon traditio pysyy

Kun ihminen valitaan piispaksi, häntä kuunnellaan heti herkemmällä korvalla.

–  On mietittävä entistäkin tarkemmin, miten asettelee sanansa. Piispasta ollaan kiinnostuneita, myös mahdollisista tulevista linjauksistani. Olen korostanut, että kirkon traditio on ja pysyy. Evankeliumia julistetaan edelleen. Meillä on Raamattu, traditio ja tunnustuskirjat. Piispa on vain yksi osa kokonaisuutta.

Parkkista on valinnan jälkeen tultu iloiten tervehtimään ja onnittelemaan kadullakin. 

– Kenties ajatellaan, että työskentelytavassani on jotain sellaista, joka voisi palvella kirkkoa tässä ajassa: tärkeintä on yhdessä rakentaminen ja katseen suuntaaminen tulevaisuuteen.

Ykseys rakentuu Kristuksesta

Parkkisen mielestä tässäkin hetkessä tärkeintä on muistaa se, mikä meitä yhdistää: Kristuksen ristintyö.

– Kirkon ykseys rakentuu Kristuksen kautta; kristittyjä yhdistää aina Kristus. Aivan niin kuin tänäänkin, alkuseurakunnassakin on oltu erimielisiä. Ehtoollissanoissakin sanotaan: yhdistä meidät Häneen ja toisiimme. Meidän pitää vaalia tätä ykseyttä, ja samalla oppia elämään sovitetussa erilaisuudessa.

Kohtaaminen ja aidon dialogin tavoittaminen ovat Parkkisen mielestä kirkolle tärkeää aluetta juuri nyt.

– Jeesus kulki ihmisten parissa. Hän otti osaa ihmisten elämään, rukoili, kuunteli ihmisten murheita, paransi. Kirkon, joka on ollut tiukasti kiinni lain ja opin lukemisessa, on nyt aika kuunnella. Jeesus kehotti olemaan taakoittamatta ihmisiä ja kulkemaan heidän rinnallaan. Toivon, että piispana osaisin johdattaa kirkkoa tähän suuntaan -aitoon dialogiin. Jos kuuntelemme vain opillista puolta, Jeesuksen läsnäolo maailmassa jää kohtamaatta kokonaan.

Mari Parkkinen nojaa puunrunkoon.

Syksyn kalenteri täyttyy

Piispan kalenteri täyttyy jo kovaa vauhtia. Syksyllä on edessä seurakuntavierailuja, piispainkokous, ordinaatiokoulutusta, pappisvihkimys, kirkkoherran virkaan asettamisia ja kirkolliskokous marraskuussa. Kirjoitustöitä piispa tekee paljon.

Piispanvaalin jälkeinen kesäloma tarjosi mahdollisuuden myös hetken hengähdykseen. Parkkinen rakastaa kirjoja ja ehti lomallaan lukea myös omaksi ilokseen. Sieniretketkin kuuluvat tärkeänä osana kesänviettoon.

– Luen mielelläni historiallisia elämäkertoja. Dekkarit jätän lukematta, niistä menee yöunet. Pöydälläni oli kesällä myös tuleviin kokouksiin liittyvää luettavaa. Lapsenlapsen teimme kesäretkiä ja pakkasimme mukaan klassikkoeväät: pillimehua, kurkkuvoileipiä ja jotain herkkua. Yksi kesän pienistä iloista oli sienimetsästä löytyneet kantarellit. Kesälomalla löytyi myös asunto Mikkelistä.

Muuttokuormaan lähtee myös Imatralla käytössä ollut vanha puinen työtuoli, jonka Parkkinen on itse entisöinyt. 

– Tuoli oli ensimmäinen entisöintityöni noin 30 vuotta sitten. Se on kulkenut mukanani siitä lähtien. Tein tällä tuolilla istuen myös väitöskirjani ja olen tottunut selkänojan jyrkkään kulmaan. Tällä tuolilla istuen pysyy suoraselkäisenä, Parkkinen hymyilee.

Pysähtyminenkin on tarpeen, jottei maiseman kauneus unohtuisi.

– Menemme niin nopealla tahdilla nykyään, että itseäänkin on aktiivisesti muistutettava pysähtymään. Huoleton viipyily, jota Fransiscus Assisilainenkin harjoitti, on itselleni tärkeää.

Mikkelin hiippakunnan uusi piispa kokee kirkon palvelijan roolin vahvasti omakseen.

– Kirkko tuntuu kodilta, kaikessa rosoisuudessaankin. On ilo olla yhdessä tätä hiippakuntaa rakentamassa. Toivotan hyvän Jumalan siunausta koko hiippakuntaan. Toivottavasti tapaamme toreilla ja kirkoissa.

Piispa Mari Parkkinen

  • Vihittiin Mikkelin hiippakunnan piispaksi 3.9.2023.
  • Teologian tohtori
  • Työskennellyt mm. kirkkoherrana Imatran seurakunnassa, seurakuntapastorina ja radiotoimittajana