Lupaus

Näihin aikoihin puhutaan paljon uudenvuodenlupauksista. Itse en ole tehnyt niitä varmaan kahteenkymmeneen vuoteen. Ehkä siksi, että pitkin vuotta tulee tarvetta päättää tehdä jatkossa jokin asia toisin, paremmin.

Uusi vuosi ja oikeastaan jokainen päivä on mahdollisuus alkaa uudelleen. Ei samaa vanhaa toistaen, vaan myönteiseen muutokseen pyrkien.

Martti Luther ajatteli, että perheissä tulisi lapsille opettaa muun muassa ilta- ja aamurukoukset. Illalla pyydetään muun muassa varjelusta tulevalle yölle ja päivän syntejä anteeksi. Aamuisin pyydetään varjelusta synnistä, kaikesta pahasta ja että päivän teot ja koko elämä olisivat Jumalan mielen mukaisia. Nämä rukoukset sisältävät ajatuksen, että Jumala antaa ihmiselle anteeksi. Uusi päivä on mahdollista alkaa luottaen siihen, että Jumala on antanut anteeksi, ja menneen, mieltä painaneen asian saa jättää taakse.

Jumala uskoo ihmisen mahdollisuuksiin. Saamme valita, millaisia hyviä valintoja teemme uutena päivänä. Voi esimerkiksi luvata itselleen miettiä vähän aikaa pidempään, ennen kuin sanoo toiselle ihmiselle jotain sellaista, mikä voi loukata toista. Samoin voi luvata itselleen, että ottaa yhteyttä johonkin yksinäiseen ihmiseen.

Uudenvuodenpäivän kirkollinen aihe on ”Jeesuksen nimessä.” Jumala lupaa antaa ihmisille anteeksi ja uuden mahdollisuuden siksi, että Jeesus kuoli ristillä.

Nina Eskoli
Kirjoittaja on kappalainen Kotka-Kymin seurakunnassa.

Mies seisoo kivellä ja katsoo meren jäälle - jää ja taivas ovat yhtä harmaat.
Kuva: Joona Kotilainen