Kuinka voin auttaa?

George Floydin kuolemasta on kulunut miltei kuukausi. Yhdysvaltalaisen mustan miehen julma kohtelu herätti koko maailman osoittamaan mieltä rasismia vastaan. On helppo ymmärtää, miksi Black Lives Matter -liikehdintä on kasvanut niin suureksi: rasismi ei ainoastaan kuormita sitä kohtaavien mielenterveyttä, vaan se voi myös tappaa.

Rasismin kitkemiseksi on tärkeää, että olemme siinä kaikki mukana, yhtenä rintamana. Se tarkoittaa sitä, ettemme saa vaieta vääryyksien edessä. Hiljainen hyväksyntä satuttaa yhtä lailla kuin avoimesti lauotut kommentit.

Jos näet rasismia, puutu tilanteeseen välittömästi. Puutu myös rasistiseen vitsailuun, vaikka rasismin kohde ei olisi paikalla. Puhu lapsiesi, vanhempiesi, ystäviesi ja työkavereittesi kanssa rasismista ja osoita selkeästi, että vastustat kaikenlaista syrjintää.

Oman lähipiirin lisäksi on tärkeää vaikuttaa myös kansallisesti ja kansainvälisesti. Osallistu mielenosoituksiin, seuraa somessa ei-valkoisia ihmisiä ja äänestä vaaleissa sellaisia henkilöitä, jotka toimivat aktiivisesti rasismia vastaan.

Kristinuskon viesti rasismiin on yksiselitteinen: Jumala rakastaa kaikkia ihmisiä.

Verna Kirjavala

kirjoittaja on Kotka-Kymin seurakunnan pappi