Palaamisia

"Kerran mun purjeeni tummuneet nää
Olleet myös valkeat on"

Kotkan poika osasi sanoittaa elämän ilot ja rosot. Junnulle meri oli halua päästä pois, mutta myös kaipuuta kotiin.
Ihmisen elämä on lähtöjä ja palaamisia. Joku lähtee kalifornioihin vuolemaan kultaa, toisen albatrossi liitää muualle. Osa löytää paikkansa, moni pakenee koko elämänsä itseään.

Hyvään elämään mahtuu iloa ja vastatuulta. Matkaopas sanoo: etsivä löytää ja kolkuttavalle avataan. Vaikka eksymme, Kristuksen ansiosta voimme palata takaisin. Armo tarkoittaa, että saamme anteeksi, vaikkei syytä ole.

Anteeksisaaminen voi olla yhtä vaikeaa kuin anteeksiantaminen. Mitä läheisempi hän on, sitä vaikeampaa anteeksianto voi olla. Anteeksi sana kuitenkin vapauttaa ihmisen. Kun viha on poissa, askel on kevyempi.

Kirkkovuodessa on alkanut paaston aika. Paaston tärkein merkitys ei ole välttää raskaita ruokia, vaan opetella olemaan ihmisiksi. Ohje on yksinkertainen, mutta samalla vaikea: ole armollinen ja rakasta muita(kin).

Juha Ropponen
Johtava pappi