Punainen lanka

Olen kuullut tarinan, jonka mukaan Englannin kuninkaallisen laivaston köysissä yksi langansäikeistä oli aina punainen. Punainen langansäie oli punottu muiden säikeiden joukkoon niin, että sitä oli mahdoton poistaa purkamatta koko köyttä alkutekijöihinsä. Vaikka köyden leikkasi poikki mistä kohdasta tahansa, siinä oli aina mukana punainen lanka. Se oli omistajan, kuninkaallisen laivaston merkki.

Voisiko ajatella, että kaste on kristittyjen elämän punainen lanka? Jumala on kasteessa ikään kuin punonut meihin punaisen langan, rakkautensa langan, joka kattaa meidän koko elämämme. Kasteen punainen lanka kertoo siitä, että olemme Jumalan lapsia. Kasteen merkki meissä on näkymätön, kasteessa meihin piirretty ristin merkki. Se on meissä, vaikka emme sitä järjellä ymmärrä.

Ja vaikka oma usko välillä horjuisi tai Jumala tuntuisi kaukaiselta, tuo merkki meissä kuitenkin säilyy. Saamme luottaa, että Jumala, joka on kasteessa meidät nimeltä kutsunut, pitää meistä hyvää huolta.

Jaana Kivekäs
Kirjoittaja on seurakuntapastori Haminan seurakunnassa