Pyhäpäivänä 12.7.2020

Katse

Kaiken se kertoo. Se voi olla myös tyhjä, eikä kerro enää mitään. Välttelevä katse tulkitaan epäkohteliaaksi.

Muistatko miltä tuntuu, kun joku katsoo sinua rakastavasti ja hyväksyvästi? Kun joku hymyilee silmillään ja saa olosi tuntumaan turvalliselta ja tärkeältä.

Vai oletko joutunut liian usein kohtaamaan vihaisen tai välinpitämättömän katseen?

Lempeän katseen kohtaaminen muistuttaa Jumalasta. Sitä kautta välittyy pyyteetön Rakkaus ihmisten välillä. Se on kaunista, vilpitöntä ja parantavaa.

Ihminen pystyy peittämään itsestään paljon, jopa harkitusti muuttamaan liikkeitään, puherytmiään ja eleitään.

Vaan ennen kuin ihminen on valmis puhumaan, hänen katseensa paljastaa monta asiaa.

Omaa katsettamme emme näe, mutta jokainen on tullut joskus väärin tulkituksi tai ainakin halunnut sanoa niin.

Ihmisen vaistot ovat tarkat. Mitä sydämellämme kannamme, näkyy useimmiten katseestamme, halusimme tai emme.

Jos haluat tulla kohdatuksi, ole valmis myös itse kohtaamaan. Vastavuoroisuus ruokkii ihmissuhteitamme. Yksisuuntaisuus näivettää.

Jumala katsoo meitä kaikkia erottelematta ja näkee meidät armahtavin silmin. Hän ei käännä pois katsettaan, kun jokin asia ei miellytä. Tähän ihmisellä on vielä pitkä matka.

Anne Koivunen

Kappalainen, Virolahden kappeliseurakunta, Haminan seurakunta