Leimattuna oleminen

Lehdessä oli otsikko "Kourijakuskin F1-auto joutui tutkinnan kohteeksi." Tutkinta ei liittynyt kohuttuun kuskiin, mutta hän oli jälleen esillä otsikossa. Vaikka ihmisen yksittäinen teko olisi tuomittavaa, niin on kohtuutonta, että hänet leimataan tällä tavoin. Ihminen kokonaisuutena monine ihailtavine piirteineen jää yhden virheen peittämäksi. Pitkäaikainen tai elinikäinen mainetaakka on kohtuuton. Vaikka leima osoittautuisi myöhemmin aiheettomaksi, niin sen pyyhkiminen pois ihmisten mielistä on vaikeaa.

Jeesusta kutsuttiin syömäriksi ja juomariksi ja syntisten ystäväksi. Tuolla leimaamisella Jeesus pyrittiin joissakin piireissä esittämään epäilyttävänä henkilönä.

Me saatamme kantaa omalla kohdallamme jotain leimaa, joka ei tee oikeutta sille, mitä me olemme kaikkineen. Mutta mikä voisi olla se hyvä leima, hyvä luonnehdinta sinusta, minkä näet itsessäsi ja toivot muidenkin näkevän? Anna sen loistaa. Jeesus halusi näyttäytyä syrjittyjen ystävänä, niiden ystävänä, joihin oli lyöty huonon ihmisen leima.

Kari Rautiainen
Kirjoittaja on pappi Haminan seurakunnassa

Polvet koukussa istuva henkilö on painanut kasvonsa tyynyä vasten.
Kuva: Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki