Lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa!

Kun olin 15-vuotias, äitini sai joulun alla naapurilta joulutervehdykseksi maljakon. Äitini otti maljakon iloiten vastaan, mutta koska meillä oli kotona kaapit täynnä maljakoita, äitini päätti antaa tuon saamansa maljakon eteenpäin, lahjaksi ystävälleen.

Muistan, että ihmettelin ja päivittelin äitini käytöstä. Mielestäni oli väärin lahjan antajaa kohtaan, että ei pidä lahjaa itsellään. Mutta äitini, jolla oli tapana siteerata raamatunlauseita, sanoi: ”Lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa!”

Silloin se ärsytti, mutta sanonta on jäänyt mieleeni, ja aikuisena olen sen vasta ymmärtänyt. Äitini on epäitsekkyyden esikuva, hän on aina jakanut avokätisesti kaikille tutuille leivonnaisia ja marjoja ja kaikenlaista apua.

Yritän nyt ottaa oppia äidistäni ja Jeesuksen sanoista. Mitä jos tänä vuonna adventin ajan keskittyisi ilahduttamaan mahdollisimman paljon muita ihmisiä? Jakaisi auliisti ystävällisyyttä, apua, kehuja. Laittaisi hyvän kiertämään. Sytyttäisi kynttilöitä pimeyteen, toivon merkiksi.

Jaana Kivekäs
Kirjoittaja on seurakuntapastori Haminan seurakunnassa

Ikkunaa katsova nainen muodostaa käsillään sydänkuvion.