Lumen voimaLumisessa metsässä kelopuu.

Kissa hyppää vauhdilla ikkunaan. Se nyökkäilee kiivaasti päällään ja näyttää kuin tervehtisi tassullaan. ”Lumipyry se vain on, Helka pieni.”

Ulkona tuulee niin kovin, että pyry näyttää mielikuvitusmaailmasta karanneelta ihmeotusparvelta. Tulipa kiinnostava päivä kissalle. Kirjaimellisesti vaihtelua harmaaseen arkeen.

Ja ihmisille lumitöitä.

Pysähdyn katsomaan pihan ja metsän häkellyttävää pumpulimaista kirkkautta. Lumi symboloi Raamatussa synnittömyyttä ja kun valkeaan kauneuteen luo katseensa, ei yhtään ihmettele miksi.

Lumi tuo paljon tullessaan, mietin. Talviurheilijoille mahdollisuuden harrastaa. Pienemmille ja suuremmille puitteet leikkeihin ja mitä hienompiin taideteoksiin.

Lumi tuo elämälle välttämättömän suojan lukuisille eläimille. Esimerkiksi tunturipöllö on äärimmäisen uhanalainen laji. Sen elämään lumi vaikuttaa paljon. Kun lumisia talvia kaipaava tunturisopuli pääsee lumen alla ruokailemaan ja lisääntymään, on sopuleita ravinnokseen tarvitsevan tunturipöllön elon jatkuminen taas hetkeksi turvattu. Asioilla on merkityksensä.

Lumi jakaa mielipiteitä ja herättää tunteita meidän ihmisten keskuudessa.

Voimme jäädä asioiden vaikeiden puolien mittailemiseen ja lamaantua niiden äärelle. Vaihtoehtoisesti voimme pohtia, mitä hyvää mikäkin asia ja luonnon tila tuo tullessaan.

Raamatun sanoin: Tämän päivän on Herra tehnyt, iloitkaa ja riemuitkaa siitä.

Anne Koivunen
Kirjoittaja on kappalainen Virolahden kappeliseurakunnassa.