Rakkauden laki ja rukouksen haaste

Päivän tekstissä rikas mies tulee Jeesuksen luo ja kysyy, mitä hänen tulisi tehdä periäkseen iankaikkisen elämän. Jeesus kehottaa häntä luopumaan kaikesta omaisuudesta. Mies synkistyy ja lähtee pois.

Ensin mies saapuu Jeesuksen luokse kiireesti, ”juoksujalkaa”, ja vielä polvistuu Herran eteen kysyessään neuvoa. Hänellä on siis oikea asenne ja sydämen halu saada vastaus kysymykseensä. Toiseksi kuitenkin Jeesuksen vastauksen kuullessaan mies ensin synkistyy, sitten tulee surullisen näköiseksi ja viimein lähtee pois.

Luultavasti olemme olleet samassa tilanteessa kuin rikas mies: ensin täynnä intoa, palavin sydämin ja sisäisen elämän uudistumista toivoen. Kun tilaisuus sitten tulee, se tuntuukin ylivoimaiselta tai lannistavalta, niin että olemmekin kääntyneet rikkaan miehen lailla surullisin mielin pois. Näiden kahden kohdan välillä on rukouksemme haaste.

Kun rakkauden lain haaste joskus tuntuu liian suurelta, muistakaamme Jeesuksen sanat opetuslapsilleen: ”Ihmiselle se on mahdotonta, mutta ei Jumalalle. Jumalalle on kaikki mahdollista.” Kun Jeesuksen lupausta kuullen olemme rukouksessa kestäviä, saamme omistaa hänen lupauksensa hengellisen elämän satakertaisesta palkkiosta: palvelemisen ilosta, sydämen virvoituksesta ja sisäisestä uudistumisesta. (Markus 10:17–31)

Kai Takkula
Kirjoittaja on seurakuntapastorin sijainen Pyhtään seurakunnassa

Nainen istuu vanhanaikaisesti sisustetussa huoneessa kädet ristittynä syliin.