Tässä maailmassa

Lapset ovat nenät kiinni puhelimissa. Yritän kysellä, mikä siellä nyt on niin kiinnostavaa ja lopulta selviää, että he opettelevat eri maiden lippuja sekä valtioiden ja osavaltioiden paikkoja kartalla. Itsekin opin, missä Kentucky sijaitsee ja millainen on Botswanan lippu. Maantieto on kuulemma kivoin kouluaine ja kansojen historia kiinnostaa.

Tänään sunnuntaina kirkossa luetaan katkelma Apostolien teoista. Siellä kerrotaan Makedoniasta ja nimetään tuon ajan kaupunkeja: Neapolis, Troas, Samothrake, Tyatira, Filippi. Makedonian osaan sijoittaa kartalle mutta kaupunkeja en. Lapset nimeävät salamannopeasti nykyisen Pohjois-Makedonian pääkaupungin: "Skopje tietysti!"

Raamattu kertoo Jumalasta ja hänen teoistaan. Sen lisäksi Raamattu kertoo ihmisistä, jotka ovat kohdanneet Jumalan ja joiden elämän suunnan Jumala on muuttanut.  Maantieteelliset yksityiskohdat kiinnittävät Raamatun tähän maailmaan, karttapallosta tuttuihin paikkoihin. Jumalan koskettamat ihmiset elivät ja elävät tässä maailmassa. Raamatun kertomuksissa ei kuljeta Itämerellä, mutta Välimeren rannalla, Kreikan saarilla, Roomassa, Israelissa ja Lähi-idässä voi konkreettisesti kulkea samoja polkuja ja nähdä samoja maisemia Raamatun henkilöiden kanssa.

Ajatus on sekä huimaava että lohduttava. Tässä maailmassa Jumala toimii, tässä maailmassa hän ihmisenä eli, tätä maailmaa hän rakastaa.

Anna-Tiina Järvinen
kirjoittaja työskentelee Kotka-Kymin seurakunnan kirkkoherrana