Vapaus sulkutilassa

Tällä hetkellä ulkoiset tekijät rajoittavat arkeamme. Olemme tottuneet liikkumaan, kuluttamaan ja elämään “vapaasti”. Kaikkien näiden mahdollisuuksien poistuminen ei kuitenkaan ole välttämättä paha asia. Rutiinien rikkoutuminen voi toimia myös itsetutkiskelun apukeinona. Netflix-maratonien ja loputtoman uutisvirran seuraamisen sijaan voimme antaa itsellemme mahdollisuuden pysähtyä kevättalven kasvavaan valoon.

Mitä minulle kuuluu? Miten kulunut poikkeusvuosi näkyy ajatuksissani ja tunteissani?

Älä odota välitöntä sanallista vastausta, vaan odota pidempään. Etsi sitä, mikä odottaa tunnereaktioiden ja uupumuksen pintakerrosten alla.

Vapaus ei määrity ulkoisten valintojen kautta. Vapaus on sisäänpäin katsomista, se on paluuta sisäiseen hiljaisuuteen. Ravintoloiden ja kauppojen aukioloajat voivat vaihdella meistä riippumattomista syistä. Hiljaisuus on aina avoinna, ja se löytää meidät aina tässä hetkessä.

Hengitä sisään: Jumala kantaa meitä.

Hengitä ulos: Tämänkin ajan läpi.

Tommi Vehmas
Kirjoittaja on Kotka-Kymin seurakunnan teologiharjoittelija

Kädet pitelevät kahvikuppia pöydän ääressä.
Kuva: Juuso Westerlund / Kirkon kuvapankki