Valinta

Työpöytäni seinustalle on kiinnitettynä Jeesuksen sanat: ”Ette te valinneet minua, vaan minä valitsin teidät”. Tuijottelen noita sanoja, kun naputtelen tietokonettani ja puhun puhelimessa. Teen arkisia töitäni. Joudumme läpi elämän tekemään valintoja, ja toisaalta elämään muiden tekemien valintojen kanssa. Raamatussa meitä kutsutaan tekemään oikea valinta. ”Valitkaa siis elämä!” meille sanotaan. Me tiedämme sisimmissämme, mikä on oikein ja oikea valinta, mutta silti se on meille ihmisille vaikeaa. Teemme vääriä valintoja jatkuvasti. Turmelemme maapalloamme ja sodimme, henkilökohtaisella tasolla taas satutamme ja loukkaamme. Apostoli Paavali kiteytti hienosti ihmisyyteen liittyvän tuskan: ”Tahtoisin kyllä tehdä oikein, mutta en pysty siihen. En tee sitä hyvää, mitä tahdon, vaan sitä pahaa, mitä en tahdo.” Jumalan sanan vaatimukset ajavat ihmisen helposti ahdinkoon. Itseäni lohduttavat ne työpöydälläni olevat sanat. Hän on valinnut meidät. Kristillisen uskomme ydin on armo. Jumalan rakkaus, joka tulee osaksemme ilman omia ansioitamme. Saamme luotta siihen, että Jumala ei hylkää ketään, joka turvautuu häneen. Siksi meidän valintojamme tärkeämpää on Jumalan valinta. ”Sinä et valinnut minua, vaan minä valitsin sinut”.

Anna Kinnunen, kirjoittaja työskentelee Haminan seurakunnan vs. kirkkoherrana.