Vapaus, veljeys ja tasa-arvo

Nämä Ranskan vallankumouksen arvot nousevat niin Raamatusta kuin Kristuksen opetuksesta: ”Vapauteen Kristus meidät vapautti” – totisesti Kristus vapautti meidät synnin, kuoleman ja Perkeleen vallasta ja samalla vanhojen perinnäissääntöjen vankeudesta: ”He köyttävät kokoon raskaita ja hankalia taakkoja ja sälyttävät ne ihmisten kannettavaksi”. Tätä perinnäissääntöjen väärää tulkintaa Kristus vastusti.

”Te olette kaikki veljiä”, suurin Jeesuksen porukoissa on toisten palvelija.

”Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, mieheksi ja naiseksi Hän loi heidät”, ”yhdentekevää, oletko juutalainen vai kreikkalainen, orja vai vapaa, mies vai nainen, sillä te kaikki olette Kristuksen omia” – luotuja vapauteen, veljeyteen ja tasa-arvoon.

Vaikka nämä kolme keskeistä arvoa luovat perustan niin YK:n ihmisoikeuksien julistukselle kuin länsimaiselle demokratialle, eivät ne ole itsestään selviä – niitä vastaan hyökätään tänäkin päivänä, mm. Afganistanissa.

Äärijärjestön sharia-lain tulkinnasta ovat kaukana vapaus, veljeys ja tasa-arvo. Siksi näiden arvojen puolustaminen kuuluu jokaiselle meistä.

Juha Parjanen
Kirjoittaja on rovasti Haminan seurakunnassa.

Joukko erilaisia käsiä samassa rykelmässä.
Kuva: Juuso Westerlund / Kirkon kuvapankki