Sininen risti valkealla pohjalla

Eilen lauantaina oli Suomen lipun päivä, juhannuspäivä. Tuulisella säällä siniristilippumme liehuu ylväänä. Lippumme liehuessa mieleeni tulee lähes poikkeuksetta kolme tärkeätä asiaa. Lipun väritys kertoo luonnostamme. Vuodenajat vaihtelevat lumipeitteestä tuhansiin läikkyviin sinisiin järviin, joiden yllä kaartuu taivaan sini.

Lippu kuvastaa yhtenäisyyttä. Saman lipun alle yhdistyvät erilaiset näkemykset, juuret, ihmiset. Usein toisistaan poikkeavat, mutta silti sovittautuneina juuri tämän lipun suojiin.

Kolmas asia on luonteeltaan hengellinen. Lippumme sininen risti kertoo siitä, että Suomi on kristitty maa. Se muistuttaa siitä, että tarvitsen tummasävyisen, Jeesuksen ristin avun, tullakseni valkeaksi jälleen, Luojani ja Jumalani silmissä.

Lipun liehuessa tunnen kiitollisuutta vielä puhtaasta luonnosta. Tunnen ylpeyttä tasa-arvoisesta ja demokraattisesta maasta. Tunnen myös nöyryyttä kaiken Valtiaan, Jumalan edessä. Sininen risti valkealla pohjalla julistakoon jatkossakin puhtautta, vapautta ja evankeliumia.

Satu Leino
Kirjoittaja työskentelee Kotka-Kymin seurakunnan vs. sairaalapastorina

Suomen lippu salossa sinitaivasta vasten.
Kuva: Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki