Hoosianna soi lämpöä ja muistoja

Tänään on yksi vuoden odotetuimmista ja rakastetuimmista kirkkovuoden päivistä. Maailma muuttuu kiihtyvällä vauhdilla, mutta ensimmäisen adventin merkitystä ajan hammas ei nakerra. Vuodesta toiseen kirkot täyttyvät ensimmäisenä adventtisunnuntaina ihmisistä, jotka kaipaavat Hoosiannan laulamista.

Miksi Hoosiannan laulaminen on suomalaisille niin rakas perinne? Uskon, että suuri syy on nostalgia. Hoosianna vie ajatukset menneiden vuosiin ja Hoosianna muistuttaa lapsuuden jouluista. Monelle voi nousta mieleen lämpimiä muistoja koulun adventtihartauksista, joissa laulua on laulettu. Hoosianna on kulkenut monen matkassa elämänvaiheiden läpi ja se on myös laulu, joka ylittää sukupolvirajoja. Hoosianna on tuttu laulu niin varttuneelle kuin nuoremmallekin laulajalle.

Tänä vuonna Hoosiannan laulaminen tuntuu aivan erityiseltä, sillä vuosi sitten kokoontumisrajoitusten aikaan oli hyvin rajalliset mahdollisuudet adventtilaulun laulamiselle yhdessä. Toisaalta kaikki eivät tänäkään vuonna pääse kirkkoon laulamaan terveytensä takia tai muista syistä.

Hoosianna hepreankielisenä ilmaisuna merkitsee tunnetusti ”Herra auta”. Se on seurakunnan suusta laulun sanoina nouseva pyyntö, että joulun valo valaisisi ja lämmittäisi siellä, missä sitä valoa ja lämpöä eniten tarvitaan. Muistetaan siis Hoosiannaa laulaessa niitä, joita toivoisimme Herran erityisesti auttavan!

Esa-Pekka Helanne
irjoittaja työskenteli seurakuntapappina Kotka-Kymin seurakunnassa.

Neljästä kynttilästä yksi sytytetään.