Arkea on syytä juhlia

Oli pitkä päivä takana, kun avasin kodin ovea. Kauppakassit painoivat käsissä ja yritin olla tallomatta kenkiä ja vaatekappaleita, jotka tukkivat kulkureitin. Harmitti, rankan päivän jälkeen jostain pitäisi löytää voimia tarttua kotitöihin.

Silloin silmiini osui ystäviltä saatu jääkaappimagneetti: ”Arkea on syytä juhlia!”

Onko se syy juhlia, että arki saadaan kotona pyörimään? Se, että lapset tulevat hoidetuksi, oma työ tehdyksi ja joskus jää hetki aikaa omille asioille.

Arjen pyörityksessä puolisoiden kohtaaminen jää helposti vähiin. Kertyy puhumattomia asioita ja se lisää etäisyyden tuntua suhteessa. Miten pysäyttää etääntymisen kehitys suhteessa? Miten säilyttää läheisyys ja tunneyhteys puolisoon?

Pienet irtiotot arjesta kohottavat hetkeksi pois rutiineista ja antavat tilaisuuden jutella asioista, jotka jäävät helposti arjen jalkoihin. Entä nyt korona-aikana? Mistä irtioton hetket löydetään, kun rajoitukset estävät monet asiat?

Voisiko järjestää arkeen pienen juhlahetken? Se voisi olla vaikka kävelylenkki kylän raitilla tai aamukahvit sunnuntai-aamuna tai ehkä yhteinen saunahetki.

Voisi juhlia yhdessä elettyjä vuosia. Katsoa elämää pidemmällä perspektiivillä sekä taakse että eteenpäin. Millaisista vaiheista olemme selvinneet? Missä olemme seuraavan kymmenen vuoden kuluttua? Mistä unelmoimme? Mitä voimme tehdä tänään, että jaksamme kulkea yhdessä eteenpäin?

Arjen sankaruutta on syytä juhlia! Eikö siis tänä viikonloppuna voitaisi juhlia yhteistä elämää, perhettä ja parisuhdetta? Sanoa hyviä sanoja, koskettaa ja kertoa toiselle, mitä hänessä arvostaa ja mistä juuri tänään hänessä pitää.

Terhi Ruokonen-Jalo
Kirjoittaja työskentelee Kotka-Kymin seurakunnan perheneuvojana

Vesilasissa kaksi hammasharjaa vastakkain.
Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio