Annanko anteeksi?

Päivän evankeliumi puhuu anteeksiannosta: ”Jos te annatte toisille ihmisille anteeksi heidän rikkomuksensa, antaa myös taivaallinen Isänne teille anteeksi. Mutta jos te ette anna anteeksi toisille, ei Isännekään anna anteeksi teidän rikkomuksianne.”

Vaikeat asiat on helppo haudata. Vaikka sanoistamme loukkaantumisen vaara on olemassa, meidän tulisi olla rohkeita ja kyetä sanomaan toiselle hankalistakin asioista. Rakkaudellisessa ilmapiirissä se on mahdollista.

Ei pidä antaa anteeksi kevyin perustein. Loukkaantunut ihminen saa olla loukkaantunut, kunnes hän pystyy antamaan sydämestään anteeksi. Jos sanomme puolihuolimattomasti ”totta kai saat anteeksi” tai ”ei se mitään” ja sisimpäämme jää katkeruus, ei anteeksiantamuksen tarkoitus ole toteutunut. Jos anteeksi pyytäminen ja antaminen on ollut aitoa, molempien osapuolien elämä muuttuu paremmaksi.

On vaikeaa myöntää, että on ollut väärässä, ja vielä vaikeampaa antaa itselleen anteeksi. Siinä on kuitenkin uuden alun mahdollisuus. Kun ihminen pääsee osalliseksi Jumalan armosta ja anteeksiantamuksesta, hän pystyy rakastamaan ja olemaan armollinen sekä itseään että lähimmäistään kohtaan.

Runoilija Alexander Pope kiteyttää: Erehtyminen on inhimillistä, anteeksianto jumalallista.

Jari Savinainen
Kirjoittaja on Kotka-Kymin seurakunnan seurakuntapastori

Kaksi henkilöä halaa toisiaan.
Kuva: Suvi Sievilä / Kirkon kuvapankki