Elämän hiljaiset viikot

Vuoden kierto kääntyy hiljaiseen viikkoon. Tarkoitan kirkkovuoden hiljaista viikkoa. Viikkoa, joka kulkee kohti tihentyvää hämärää, pimeään asti. Viikkoa, joka purkautuu kolmannen päivän aamuna äkillisesti huikaisevaan valoon. Hiljaiseen viikkoon lähdetään palmusunnuntain ilon keskeltä Nasaretin miehen jälkiä tarkaten. Vasta hiljaisuus tekee mahdolliseksi syvän kohtaamisen toisen ihmisen ja Jumalan kanssa.

Yksittäisen ihmisen hiljaiset viikot sijoittuvat elämäntarinan erityisiin kohtiin. Niillä on oma aikataulunsa. Ne ovat joskus kuukausiksi ja vuosiksi venyviä, kun elämä on jotenkin muuttunut ja on tullut paljon yksin olemista.

Tämä palmusunnuntai osuu koko yhteiskunnassa poikkeuksellisen hiljaiseen aikaan. Elämän suojelemiseksi kohtaamiset on rajattu välttämättömimpään. Pakollinen hiljaisuus saa kuulemaan sanojen tärkeyden. Ketä voisin ilahduttaa tänään puhelulla? Kenen puolesta voisi rukoilla tänään?

Juha Tanska
kirjoittaja työskentelee Haminan seurakunnan kirkkoherrana

Iäkäs nainen istuu yksin keittiössä ja katselee ulos ikkunasta.