Onnellisia ovat suruaan valittavat

Uskomme pyhäin yhteyden, uskontunnustuksessa sanotaan. Keitä tällaisilla pyhillä tarkoitetaan? Kirkko opettaa, että jokainen Kristuksen oma on pyhä. Amerikkalainen trappistimunkki Thomas Merton tulkitsi vielä rohkeammin: ”Minulle olla pyhä tarkoittaa: olla minä”, hän sanoi. Pappina ajattelen samoin. Kuoleman varjo kirkastaa jokaisen elämän ainutlaatuisen pyhyyden ja arvon.

Maailmamme rajat ovat huokoiset. Tunnemme sen, kun kuoleman todellisuus koskettaa. Todellinen rakkaus ei katoa fyysisen olemassaolon päättymiseen. Pois lähteneet ovat jättäneet meihin jälkensä, joka ei haihdu. Heidän olemassaolonsa vaikutus jatkaa elämäänsä kaiken sen kautta, mihin he ovat täällä koskettaneet.

Perinteinen kirkollinen pyhäinpäivän teksti on Jeesuksen vuorisaarnan alussa oleva autuaaksijulistus (Matt. 5:1–12). Uuden testamentin digikäännös 2020 kääntää asian ymmärrettävälle suomen kielelle: autuas on yhtä kuin onnellinen. Onnellisia ovat muun muassa suruaan valittavat, Jeesus väittää!

Nimittäin: ”Heitä lohdutetaan.”

Elsa Sihvola
Kirjoittaja työskentelee Pyhtään seurakunnan seurakuntapastorina

Hautakynttilä telineessä, vieressä havuja ja kanervia.
Kuva: Heidi Nevalainen