Juhlamieltä marraskuuhunPieni lapsi miehen sylissä, taustalla kirkon seinä, jossa risti.

Syksy on tuonut elämäämme lyhenevät päivät. Pitkät pimeät illat ja vaivoin valaistuva harmaa maisema aamuisin tuovat mukanaan niin sanotun kaamosmasennuksen.

Tähän samaan maisemaan osuu isänpäivä. Se tuo elämänmakuisen ja perhekeskeisen juhlan katkaisemaan syksyistä synkistelyä. Vai olivatko ajankohdan keksijän mielestä miehet sen verran harmaita, että heidän juhlapäivänsä sopisi parhaiten juuri marraskuuhun?

Isänpäivä muistuttaa meitä isien merkityksestä. Perhe on lapsen kasvualusta. Siellä opitaan elämän perusasioita, kuten toisen huomioon ottaminen, anteeksi antaminen ja anteeksi saaminen.

Tässä isien ja omien vanhempien antama esimerkki ja ohjeet ovat keskeisiä. Ennen kaikkea esimerkin voima on suuri. Jos sanat ja elämä arjessa ovat ristiriidassa, lapsi oppii siitä, miten eletään ja toimitaan.

Isien merkitys on suuri innostajana ja kannustajana erilaisiin harrastuksiin. Koti antaa eväitä elämän matkalle.

Jumalaa kutsutaan usein taivaalliseksi isäksi. Näin myös Jeesus opetti meitä tekemään. Vaikka Jumala on suuri ja kaikkivaltias, Hän on silti meille jokaiselle läheinen. Saamme lähestyä Häntä turvallisin mielin. Jumala tietää ja tuntee elämämme ja kaikki tarpeemme. Ja Hän kuulee meitä.

Hyvää isänpäivää!

Matti Astola