Viimeiset sanat

 

”Minua palelee… Hae minulle kotoa villatakki… mutta jos kestää kauan, sitten ei enää tarvitse…” Nämä olivat juoksija Paavo Nurmen viimeiset sanat, hän sanoi ne sairaalassa pojalleen juuri ennen kuolemaansa.

Olen kesän aikana lueskellut sairaalapastori Simo Ylikarjulan kirjaa ”Minä elän ja muita viimeisiä sanoja”. Ylikarjula keräsi eri aikakausina tunnettujen ihmisten viimeisiä sanoja ensin omaksi ilokseen, sitten niistä syntyi tämä kirja. On puhuttelevaa, että oikeat, todelliset ihmiset, todellisen kuolemansa hetkellä, ovat nämä kirjaan talletetut sanat sanoneet. Väkisinkin kirjaa lukiessa alan miettiä, mitkä tulevat olemaan omat viimeiset sanani, milloin ja kenelle ne sanon.

Runoilija Aaro Hellaakosken viimeinen sana oli ”Auttaa”. Tämän hän kuiskasi vastaukseksi vaimolleen, joka pyysi, että Jumala auttaisi. Kirjailija Khalil Gibranin viimeiset sanat olivat: ”Älkää olko huolissanne. Kaikki on hyvin.” Ja koomikko Jackie Gleason sanoi: ”Jos Jumala haluaa vielä yhden huumorimiehen, olen valmis”.

Jaana Kivekäs, Haminan seurakunta, aikuistyöstä ja viestinnästä vastaava pappi