Rauha on joulun lahja ja tehtävä

Betlehemin kedolla paimenet saivat kuulla enkelien laulun: ”Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.” (Luuk. 2:14).

Jouluevankeliumissa enkelien laulaman rauhan on sanottu olevan kuin kolmisointu, jossa kolme säveltä kietoutuu erottamattomasti yhteen. Soinnun ensimmäisessä sävelessä rauha viittaa Jeesukseen. ”Kristus on meidän rauhamme”, kirjoittaa apostoli Paavali kirjeessään efesolaisille (Ef. 2:14). Joulun lahjaa on, että ihminen voi saada rauhan sisimpäänsä. Rauha ei löydy kääntymällä sisäänpäin vaan etsiytymällä Betlehemin seimen äärelle, Jeesuksen luo. Hänessä löydämme rauhan.

Toisessa soinnun sävelessä enkelien laulu viittaa rauhaan maailmassa. Rauha ei ole itsestäänselvyys, sen me olemme tänä vuonna havainneet Ukrainassa. Pelko ja huoli ovat hiipineet elämäämme. Väkivallan ja sodan maailmassa rauha on tärkein lahja. Samalla rauha on tehtävä. Sen rakentamiseen on sitouduttava joka päivä, pienissä ja suurissa teoissa kaikkialla maailmassa. Rauhantyö on kristityn elämäntapa. Se koskee koko olemustamme, kaikkia tekojamme ja puheitamme. Meidät on kutsuttu rauhan tekijöiksi, lähellä ja kaukana.

Kolmas sävel vie soinnun kaiun kohti tulevaisuutta. Profeetta Jesajan kirjassa kutsutaan syntyvää lasta nimellä Rauhan Ruhtinas (Jes. 9:5). Kerran koittaa aika, jolloin kansat eivät taistele toisiaan vastaan eivätkä enää opettele sotimaan. Kristittyinä meillä on toivo rauhan tulevaisuudesta.

Kiitämme hyvää Jumalaa joulun lapsesta Jeesuksesta, Vapahtajastamme. Tehtävämme on sekä rukoilla että tehdä työtä rauhan puolesta. Saamme luottaa siihen, että kerran koittaa koko ihmiskunnalle rauhan aika.

Seppo Häkkinen
Mikkelin hiippakunnan piispa

Enkelikoriste joulukuusessa.