Ruumiin rukousta

Olemme kirkkovuodessa matkalla kohti pääsiäistä. Pääsiäiseen valmistautumiseen liittyy paastonaika. Jeesus paastosi ja vuorisaarnassaan Jeesus puhui paastosta. Kun paastoatte, älkää olko synkän näköisiä, sanoi Jeesus. Jeesus siis piti paastoa yhtä luonnollisena kuin rukousta. Paastoamisen voi ajatella olevan ruumiin rukousta.

Paasto auttaa raivaamaan tilaa rukoukselle, Jumalan sanan lukemiselle, messussa käymiselle, hiljentymiselle, toisten ihmisten huomioimiselle ja auttamiselle.

Paasto voi muuttaa tapaamme nähdä maailma. Aistiärsykkeiden vähentyessä, aistimme alkavat tarkentua ja herkistyä huomaamaan ympäriltämme asioita, joihin emme aiemmin kiinnittäneet mitään huomiota.

Ruuan lisäksi voimme paastota somesta, viihteestä, haitallisista elämäntavoista, sanoista ja asenteista. Paasto on mahdollisuus. Paaston voi aloittaa pienin askelin. Sitoudu paastoon, johon pystyt sitoutumaan.

Paastoamisen tarkoitus on päästä lähemmäksi Jumalaa ja etsiä Hänen tahtoaan elämässämme. Mikä sinua estää tällä hetkellä pääsemästä lähemmäksi Jumalaa? Lähentyminen voi tapahtua askel askeleelta.

Anne Läheniemi
​​​​​​​Kirjoittaja on seurakuntapastori Kotka-Kymin seurakunnassa.

Vedenkeittimestä kaadetaan vettä teekuppiin.
Paastoamisen tarkoitus on päästä lähemmäksi Jumalaa.