Vettä kengässä

80-90-lukujen lastenkutsuilla leikittiin usein ”Vettä kengässä”. Siinä puolet lapsista meni ulos huoneesta, kun toinen puoli jäi sopimaan, kuka kenenkin pari on. Ulos menneet kutsuttiin yksi kerrallaan takaisin huoneeseen ja he saivat esittää jollekin huoneessa olijoista kysymyksen: ”Pääsenkö Taivaaseen?” Jos oma pari löytyi ja Taivaaseen päästiin, sai jäädä huoneeseen. Mutta jos valinta oli väärä, kuului vastaus: ”Vettä kengässä!”, ja silloin oli kinkattava takaisin ulos.

Nyt aikuisena elämä ei ole enää leikkiä. Me turvaamme erilaisiin asioihin: Jumalaan, rahaan, itse rakennettuun turvan tunteeseen, hyvään ammattiin ja maineeseen, terveelliseen ruokavalioon ja liikuntaan.

Viime ajat ovat näyttäneet, että moni asia sortuu. Ihmiskäsin rakennetut talot voivat kaatua yhdestä ohjusiskusta, markkinakurssit voivat kääntyä päälaelleen yhdessä yössä, inflaatio syö pankkitilin saldon ja kulkutaudit voivat viedä terveyden. Jumala pysyy.

Keneen sinä turvaat? Keneltä sinä kysyt: ”Pääsenkö Taivaaseen?” Väärä valinta on tyhjä arpa, vettä kengässä.

Enna Järnstedt
Kirjoittaja on pastori Kotka-Kymin seurakunnassa.

Kuvituskuva, enkelipatsas.
Kuva: Henna Aaltonen / Kirkon kuvapankki