Pieni pala pyhää

Tänä syksynä olen viettänyt paljon aikaa hautausmaalla. Viime viikolla pyhäinpäivänä kiertelin kynttilöiden loistaessa seurakuntamme hautausmaalla. Pitkin syksyä olen kiertänyt ja ihastellut Haminan seurakuntaan rakennettua uutta uurnalehtoa.

Uurnalehdon käyttöönottoa juhlittiin syyskuussa. Sen rakentaminen tuli tarpeeseen, sillä paikkoja tuhkauurnille tarvitaan jatkuvasti lisää. Uusi uurnalehto on suunniteltu ennen kaikkea tätä tarkoitusta varten, mutta lähtökohtana on ollut myös puistomaisuus ja siellä vierailevien ihmisten viihtyvyys. Maisema-arkkitehti Kairi Meos sanoi juhlassa, että suunnittelussa haluttiin huomioida kuoleman ja surun rinnalla myös ilo ja toivo.

Hautausmaa on meitä varten. Se on muistelua ja kaipausta varten, mutta myös kohtaamisia ja virkistäytymistä varten. Toivon jokaisen löytävän oman paikkakuntansa hautausmaan, että jokainen siellä kävijä voisi levähtää ja voimaantua vierailusta. Ajattelen, että tarvitsemme paikkoja, joissa voimme levähtää ja nauttia hiljaisuudesta. Paikkoja, joissa oman alueen historia ja sukupovien ketjut ovat läsnä. Paikkoja, joissa tämän näkyvän maailman ja iankaikkisen maailman välinen raja on hetkittäin seitin ohut. Tässä kohtaa vuotta sen tuntee erityisesti.

Hautausmaat ovat ainutlaatuisia ja siellä kulkeminen voi olla syvästi hengellinen kokemus. Pieni pala pyhää keskellä kylää.

Anna Kinnunen
Kirjoittaja on kirkkoherra Haminan seurakunnassa.

Uurnalehto, jossa lampi, nurmikkoa ja puita.
Haminan Ristiniemessä käyttöön otettu uusi uurnalehto kuvastaa sekä surua että iloa. Kuvaaja: Anna Kinnunen