Valvottaako?

Lapsista huomaa ajankulumisen ja oman vanhenemisen. Lapset, jotka juuri äsken pötköttivät lattialla viltin päällä, suuntaavat jo elämässään omia teitään.

Mihin katosivat vuodet ja vuosikymmenet? Edelleen tunnen olevani osittain sisältäni sama kulkija 16-vuotias kuin aikoinaankin. Vaikka peili kertoo totuuden vuosien ja vuosikymmenten kulumisesta.

Lasten ollessa pieniä, tuntui jatkuva yöherääminen loputtomalta, mutta nyt kun aikaa katsoo taaksepäin, tuntuu kuin se olisi ollut vain yksi lyhyt henkäys.

Tänään kirkkovuodessa puhutaan valvomisen merkityksestä. Valvomisesta tulee ensimmäisenä ehkä näin isänpäivänä mieleen vanhemman valvotut yöt lapsen vuoteen vierellä. Flunssat, vatsataudit, korvakivut jne.

Kirkkovuodessa valvomisella tarkoitetaan hengellisestä valvomisesta. Tämän pyhän raamatuntekstit korostavat hengellistä valvomista ja Kristuksen paluun odotusta. Meitä muistutellaan siitä, että aikamme täällä maan päällä joskus päättyy.

Tänään isänpäivänä saamme juhlia isiä ja isoisiä. Kiittää yhdessä kuljetusta matkasta ja pyytää siunausta tulevaan.  Saamme pyytää Taivaan Isältä psalmin 90 kirjoittajan sanoin: ”Ravitse meitä armollasi joka aamu, niin voimme iloita elämme päivistä.”

Anne Läheniemi
Kirjoittaja on seurakuntapastori Kotka-Kymin seurakunnassa

Vauva vaatteiden vaihdossa pöydällä.