Latua!

Latua, sanotaan, kun halutaan ohittaa hitaampi hiihtäjä. Tehkää tilaa! Raivatkaa esteet pois, jotta tiellä pääsee kulkemaan! Ihan tuttuja lauseita tai ajatuksia hiihtäjälle tai lenkkeilijälle.

Jotain samaa on tämän pyhäpäivän aiheessa: Tehkää tie Kuninkaalle! Tien raivaaminen, tilan tekeminen Jeesukselle menee tosin hitauden kautta. Siinä ei ohiteta tai kiirehditä mihinkään, siinä pysähdytään ja odotetaan. Tie raivataan kyllä puhtaaksi.

Sitä oman elämän tietä voi aina välillä tarkistaa, miten hyvin siinä pääsee kulkemaan. Kuka mahtuu kanssani kulkemaan?

Nyt eletään valmistautumisaikaa, eli adventtiaikaa. Voimme valmistautua joulunviettoon eri tavoin, siivota ja putsata, leipoa ja laittaa. Voimme käydä laulamassa joululauluja ja voimme käydä kirkossa hiljentymässä ja kuulemassa ilosanomaa. Näin me teemme tilaa seimen lapselle, teemme tilaa Kuninkaalle, Jeesukselle, joka ei jäänyt seimeen. Hän Rauhanruhtinas haluaa kulkea kanssasi. Tuoda rauhaa sinulle ja meille kaikille!

Virressä 15 laulamme hänestä: ”Tiellä ken vaeltaa, ken aasilla ratsastaa” ja ”Nöyryys ja hiljaisuus on valtasi salaisuus. Voimalla, väkivallalla et tahdo hallita. Uskomme vahvista, luo tiellemme valoa, johdata elämään rikkaaseen, rauhaan ja hyvyyteen.”

Tuomi Larvi
Kirjoittaja on pappi Kotka-Kymin seurakunnassa.

Latu metsässä.
Kuva: Roine Piirainen.