Arjen tekoja, toivon sanoja

Tänään vietetään laskiaissunnuntaita. Lapsena ajattelin, että laskiainen tarkoittaa mäenlaskun juhlaa – sitähän silloin usein tehdään. Pulkkamäen jälkeen, posket punaisena herkutellaan hernekeitolla ja laskiaispullalla.

Oikeasti laskiainen tietenkin tarkoittaa laskeutumista paastoon tai sitä, että alamme laskea paastopäiviä. Monessa maassa vietetään sen kunniaksi karnevaaleja, mutta ehkä tuo mäenlasku on meidän tapamme ilakoida.

Paastoamiseenkin on monia erilaisia tapoja. Yksi syö vain kasvisruokaa, toinen pitää sometauon ja kolmas jättää herkut pois. Vai osallistuisitko sittenkin ekopaastoon? Siinä tehdään ympäristön kannalta hyviä tekoja ja painotetaan toivoa syyllistämisen sijaan. Ehkä voisit syödä kotimaista villikalaa, valita auton sijasta kävelyn tai korjata mieluummin kuin ostaa uutta?

Ekopaasto-kampanja kehottaa myös luontosuhteen vahvistamiseen. Itse tein hiljattain pienen retken kotimme lähimetsikköön ja kiipesin korkean ja jyrkän mäen päälle. Vasta lähellä huippua aloin miettiä, miten pääsen alas – mäki oli nimittäin melkoisen liukas. Sitten hoksasin, että minullahan on jalassa luistavat ulkoiluhousut! Alastulo sujui sutjakkaasti pyllymäkeä laskien, ja riemuisasti nauraen. Suosittelen kokeilemaan!

Heidi Nevalainen
Kirjoittaja on Kotka-Kymin seurakunnan tiedottaja.

Henkilö tekee kuperkeikkaa lumihangessa.