Puinen autiomaan helmi

Jalan alla pettää. Pöly tunkeutuu silmiin. Jano korventaa. Juoksen umpimähkään, en näe enää selkeästi, lyön kädellä, jonka teit hyväilemään. Nälkä saa minut etsimään onneani ja vaatimaan lisää. Mikään ei tee minua kylläiseksi. Teen väärin ja satutan muita. Tule autiomaahani, Jeesus, en jaksa yksin. Kaipaan rakkautta. Armahda minua.” Näin kuuluu Martin Lönnebon rukoushelminauhan autiomaan helmen rukous.

Omatunto on herkkä tunnistin, joka ilmoittaa, milloin olemme tehneet oikein, milloin taas valinneet väärin. Länsimaisen etiikan pohjalla ovat Raamatun kymmenen käskyä. Omaatuntoa ei voi irrottaa ihmisestä. Näin on, vaikka ei aina tahtoisi. Toinen ihminen on yhtä tärkeä kuin minä itse; hänellä on samat oikeudet kuin minulla. Terve omatunto puolustaa ihmistä silloin, kun hän toimii oikein. Se osaa myös katua ja tunnustaa syyllisyyden, kun on sen aika.

Omatunto auttaa vastuun ottamiseen ja vastuun kantamiseen omasta ja lähimmäisten elämästä. Toisen ihmisen lisäksi vastuu luomakunnasta painaa monen omallatunnolla. Omaatuntoa kannattaa kuunnella ja muuttaa valintojaan hyvään ja huolta pitävään suuntaan.

Elina Rajala
Kirjoittaja on kappalainen Haminan seurakunnassa.

Rukoushelminauha.