Tuntemattoman polku

Pitäisi kävellä ja liikkua enemmän. Tämän aina mielessä olevan lauseen liikkeelle ajamana kävin kuukausi sitten kävelemässä Virolahdella Tuntemattoman polun. Nimensä tämä luontopolku saa siitä, että polun maastoissa kuvattiin uusimman Tuntematon sotilas -elokuvan kohtauksia joitakin vuosia sitten. Nyt polun vartta koristavat taulut, joihin on kirjoitettu sitaatteja Väinö Linnan suurteoksesta.

Ensimmäinen taulu sitaatteineen yllätti suoranaisella hartaudellaan. Metsän keskellä oli taulu, jossa luki sitaatti Tuntemattoman sotilaan alusta: ”Niin kuin hyvin tiedetään, on Jumala kaikkivaltias, kaikkitietävä ja kaukaa viisas”. Kirjassa tämä lause on ehkä hieman sarkastisessa sävyssä kuvaamassa sitä, kuinka Kaikkivaltias oli metsäpalon muodossa aikanaan tullut valmistaneeksi sopivan paloaukean sotilaiden harjoituspaikaksi.

Mutta tuolla metsän keskellä tämä sitaatti minun mielessäni irtosi hyvällä tavalla kontekstistaan. Muistutti siitä, että elämän tuntemattomilla poluilla minustakin huolehtii joku, jolle mikään ei ole tuntematonta tai vierasta. Joku, jonka katse yltää kauemmas kuin minun likinäköinen katseeni. Luoja tietää, miten paljon näinä epävarmoina aikoina me ihmiset tätä viestiä tarvitsemme! Joskus se viesti on vaikea kuulla tässä ajassa. Mutta joskus se tulee vastaan keskellä korpea, suurilla kirjaimilla tauluun kirjoitettuna!

Tero Hietanen
Kirjoittaja on kappalainen Kotka-Kymin seurakunnassa.

Metsässä kyltti, jossa sivun tekstissä mainittu kirjoitus Jumalasta.
Kuva: Tero Hietanen